Spicy tomatenpastasaus

  • vegetarisch
  • 30 minuten
  • 2 personen

Jongens, ik heb er weer een lekker pastasausje bij! Net zoals bij mijn andere tomatenpastasaus, heb je voor dit recept alleen maar ingrediënten nodig die je makkelijk op voorraad kunt houden in je voorraadkast. Een handig recept om achter de hand te hebben dus!

Door de toevoeging van tabasco heeft deze saus een spicy bite, maar écht pittig zou ik het niet noemen. De saus is verder vol van smaak: een beetje zoals een zoet smakende ketchup, wat waarschijnlijk door de combinatie van tomaten en worchestershiresaus komt. Niet een traditionele pittige tomatensaus dus!

Instructies & ingrediënten

De saus

Ingrediënten tomatenpastasaus
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el Worcestershiresaus
  • 1 tl tabasco
  • 1 tl suiker
  • 50 ml wodka
  • 400 g gepelde tomaten uit blik
  • 1/4 tl keukenzout
  1. Snijd de ui fijn. Neem een grote koekenpan of wok en bak de ui met een scheutje olijfolie op middelhoog vuur, ongeveer 5 minuten.
  2. Zodra de ui glazig is, voeg je een geperste teen knoflook toe. Voeg iets meer olijfolie toe indien nodig. Bak even totdat de knoflook geurig is. Voeg een snufje zout en zwarte peper toe naar smaak.
  3. Voeg nu de Worcestershiresaus, tabasco en suiker toe aan de pan. Roer goed door.
  4. Deglaceer de pan door de wodka toe te voegen. Schraap met je spatel de gekarameliseerde stukje ui los van de bodem van de pan.
  5. Voeg nu de gepelde tomaten uit blik toe en snijd deze grofweg in kleine stukjes met je spatel. Voeg de zout toe en roer alles goed door. Laat de saus 10-15 minuten inkoken totdat het vocht grotendeels verdampt is. Terwijl de saus aan het indikken is, begin je met het koken van je de pasta. Als je saus brokkelig begint te worden, is het bijna klaar. Zet het vuur lager terwijl je op de pasta wacht.

De pasta koken en daarna afmaken

Tomatenpasta op een bord
  • 1 liter water
  • 220 g pasta
  • 1 tl keukenzout
  1. Breng een diepe pan met water aan de kook (of kook het water eerst in een waterkoker om tijd te winnen).
  2. Zodra het water aan het koken is, voeg je de keukenzout en pasta toe. Laat dit koken volgens de instructies op de verpakking.
  3. Giet de pasta daarna af en doe de pasta in de grote pan met saus. Bak dit al-roerend even op middelhoog vuur totdat alle pasta in saus is gehuld en serveer.

Extra notities en tips

  • Met wodka benadruk je de fruitige smaak van tomaten. Verder proef je de alcohol niet terug. Mocht je geen alcohol in je saus willen, dan kun je dat in dit gerecht gerust weglaten. Vervang wodka met een klein beetje water om de bodem van je pan te deglaceren.
  • Wist je overigens dat alchohol niet uitgekookt kan worden? Dus als je echt geen alcohol tot je wilt nemen, laat het dan weg uit gerechten of vervang het met een alcoholvrije variant.
Gebaseerd op een recept van Gordon Ramsey

Meer uit deze categorie:

Bekijk ook eens deze recepten