Preirisotto met fetakaas

  • vegetarisch
  • 30 minuten
  • 2 personen

Vroeger dacht ik altijd dat risotto veel tijd kostte om te maken, maar dat valt hartstikke mee! Ik kook risotto echter niet volgens de traditionele methode waarbij je continue bij het fornuis moet staan, wat het een stuk minder intimiderend maakt.

Na een keer een poging gewaagd te hebben, was ik zelf echter een tijd lang afgeknapt vanwege een smaakloos resultaat. Totdat ik bij een vriendin thuis deze preirisotto proefde. Zelfs vriendlief vond het lekker, terwijl hij normaal gesproken niet zo van de groente is! Een goede manier om wat meer groente binnen te krijgen dus.

Instructies & ingrediënten

Voorbereiden

Ingrediënten preirisotto met fetakaas
  • 1 liter groentebouillon (van 2 tabletten)
  • 400 g prei (voorgewassen & voorgesneden)
  • 2 el olijfolie
  • 300 g risottorijst
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 150 ml droge witte wijn
  • 200 g fetakaas
  • 1 stuk rode paprika
  • 100 g walnoten
  1. Maak de groentebouillon door 1 liter water te koken in een steelpannetje en daaraan 2 groentebouillontabletten toe te voegen (volg de instructies op de verpakking).
  2. Voeg de prei toe aan een grote koekenpan met olijfolie op middelhoog vuur. Bak totdat de prei een beetje zacht is geworden.
  3. Voeg de risottorijst en gedroogde tijm toe aan de pan en roer om. Bak totdat de rijst wat glazig lijkt, maar laat het niet bruin aanbakken.
  4. Voeg de droge witte wijn toe aan de rijst. Roer en bak het totdat bijna alle witte wijn is opgenomen. Sla deze stap over als je geen alcohol wil gebruiken.
  5. Voeg nu de groentebouillon toe aan de risotto totdat de rijst net bedekt is. Je zal ongeveer 3-4 soeplepels bouillon overhouden voor later. Doe de deksel op de pan en laat de rijst 12 minuten koken op middelmatig vuur.
  6. Terwijl de risotto aan het koken is, kun je de fetakaas verkruimelen in een kommetje met een vork. Zet dit apart. Snijd ook de rode paprika in kleine blokjes en zet dit apart in een kommetje.
  7. Zodra de 12 minuten voorbij zijn, ga je verder zonder deksel op de pan. Warm de boullion opnieuw op.
  8. Roer de risotto regelmatig om de vochtpeil in de gaten te houden. Voeg telkens opnieuw een soeplepel bouillon toe zodra bijna al het vocht is opgenomen. Herhaal dit totdat je alle restjes bouillon hebt gebruikt.
  9. Zodra je het laatste restje bouillon hebt toegevoegd, kun je niet lang daarna het vuur al uitzetten. Door de resterende warmte zal het laatste restje boullion vanzelf door de risotto worden opgenomen zonder dat je de risotto droogkookt. Dit houdt het lekker romig. Roer het nog wel even door voor het serveren.
  10. Serveer de risotto met de fetakaas, rode paprika en walnoten ernaast. De walnoten kun je zelf verkruimelen op je bord.

Extra notities en tips

  • Als je ongesneden prei gebruikt, dan kun je gewoon de hele prei gebruiken. Snijd de droge stukken weg en was de prei goed met water.
  • Wat ik vroeger vaak meemaakte bij het maken van risotto was dat de rijst nog niet gaar was, terwijl ik allang alle bouillon had opgemaakt. Dat heeft dus te maken met een te hoge vuur, waardoor de bouillon al verdampt is voordat de rijst tijd heeft om het vocht op te nemen. Zet het vuur dus niet te hoog. Risotto heeft vaak nog een lichte bite in zich, maar het hoort niet tussen je kiezen vast te komen zitten.
  • Er zijn meerdere manieren om risotto te bereiden, zoals uitgelegd door The Food Lab, maar zelf heb ik gewoon voor een middenweg gekozen. Het is niet geheel volgens de traditionele manier, maar voel je vrij om zelf de methode toe te passen die bij jou het meeste succes heeft.
Gebaseerd op een recept van MissLipgloss

Meer uit deze categorie:

Bekijk ook eens deze recepten