
Tofu-gehaktburgers
- vlees
- 30 minuten
- 2 personen
Een recept met tofu is niet per definitie vegetarisch; vooral niet bij Chinese gerechten. Dit recept maak ik vaak zodra ik nog de helft van een blok tofu over heb na het maken van Mapo Tofu: nog zo’n gerecht met 50/50 tofu en vlees! De tofuburgers zijn lekker zacht en het zoete sausje erbij is ook erg lekker.
Ik heb de hoeveelheden voor de saus zelfs verdubbeld ten opzichte van het originele recept. Let er alleen wel op dat sommige merken vissaus misschien wat zouter van smaak zijn. Verder hoef je niet bang te zijn dat het vissig smaakt. De hoeveelheden vlees en tofu komt ook niet zo nauw, maar probeer er wel voor te zorgen dat je nog burgers kan vormen.
Instructies & ingrediënten
Tofu-gehaktmengsel

- 200 g tofu (stevig)
- 160 g gehakt (half-om-half)
- 1 medium/groot ei
- 1 tl sojasaus
- 2 tl aardappelzetmeel
- 1/4 tl keukenzout
- 1/8 tl witte peper
- Lek de tofu uit en prak het fijn in een grote kom met een vork.
- Voeg het gehakt, ei, sojasaus, aardappelzetmeel, keukenzout en witte peper toe aan de kom en vouw het om met een spatel om te mengen.
- Verdeel het gehaktmengsel in vier delen en vorm er burgers van.
- Bak beide zijden van de burgers goudbruin op middelhoog vuur in een pan met olie. Zet het vuur daarna iets lager en gaar de burgers verder met een deksel op de pan. Maak ondertussen de saus.
De saus
- 6 el water
- 4 tl suiker
- 2 tl sojasaus
- 2 tl vissaus
- Voeg de water, suiker, sojasaus en vissaus toe aan een kommetje. Laat dit even staan en roer het af en toe met een lepeltje totdat de suiker opgelost is.
- Zodra het vlees klaar is met bakken, voeg je de saus direct toe aan de pan met burgers. Breng de saus aan de kook. Zodra de saus aan de kook is, is het klaar.
- Serveer de saus naast de burgers in een apart kommetje (mijn voorkeur) of gewoon over de burgers heen. Of beide.