Pittige Koreaanse speklapjes

  • vlees
  • 45 minuten
  • 4 personen

Na het bekijken van vele jaloersmakende video’s van Eat your kimchi over het eten in Korea, kreeg ik ineens zin in Koreaanse BBQ. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar aangezien ik geen Koreaans restaurant in de buurt heb, besloot ik om zelf alleen de gemarineerde speklapjes te maken. Dit heet in het Koreaans “dwaejibulgogi”. Heerlijk vlees dat lekker zoet én pittig is! Het is vrij mild, maar als je totaal niet tegen pittig eten kunt moet je misschien oppassen.

Instructies & ingrediënten

In de keukenmachine

  • 1 stuk appel (Jonagold)
  • 1 tl gember
  • 1 medium ui
  • 4 tenen knoflook
  1. Schil de appel en verwijder de kern. Deel de appel daarna door vieren en voeg het toe aan de keukenmachine.
  2. Schil de gember, snijd het doormidden en voeg dit ook toe aan de keukenmachine.
  3. Ontvel daarna de ui en knoflook en verwijder de kontjes. Snijd de ui grofweg in vieren en doe dit samen met de knoflook ook in de keukenmachine.
  4. Zet de keukenmachine aan en mix alles tot een fijne moes. Eventueel tussendoor de moes van de binnenste randen afschrapen, zodat alles beter fijngemalen kan worden.

In de kom

  • 500-600 g speklap à la minute
  • 1 stengel bosui
  • 1 el bruine suiker (of witte suiker)
  • 1,5 el honing (of 1 el witte suiker)
  • 60 g Koreaanse gochujang chilipasta (= 3 el)
  • 1 snuf zwarte peper
  1. Snijd de lappen spek in hapklare stukken. Ik deel elke lap meestal op in stukken van ongeveer 3-4 cm, maar als je het op de BBQ gaat bereiden kun je het beter groot laten en achteraf pas snijden.
  2. Doe het spek in een grote kom en voeg hieraan het mengsel uit de keukenmachine toe.
  3. Snijd de bosui eerst in ringen en snijd het daarna nog een keer fijn.
  4. Voeg de bruine suiker, honing, Koreaanse gochujang chilipasta en zwarte peper toe. Meng alles goed door elkaar heen. Laat minimaal 30 minuten marineren op het aanrecht of zet het in de koelkast om het langer te laten marineren.

Klaarmaken en serveren

Pittige Koreaanse speklapjes op een slablaadje
  • 1 krop botersla
  1. Trek de bladeren los van de botersla en was ze in een grote kom met water.
  2. Maak de bladeren droog met behulp van een slacentrifuge of een theedoek.
  3. Bak de speklapjes gaar in een pan met een beetje olie of op de BBQ.
  4. Zet de slablaadjes klaar op tafel, samen met alle andere ingrediënten die je erbij wilt serveren.
  5. Laat iedereen zelf de blaadjes sla beleggen met wat vlees en andere ingrediënten. Doe niet teveel op één blaadje, want anders kun je het niet meer oprollen.

Extra notities en tips

  • Zoals elke keuken, kent ook de Koreaanse keuken een paar basisingrediënten, waarvan gochujang er een is. Dat is een Koreaanse chilipasta en is niet te vervangen met gewone sambal of andere chilisauzen. Ik heb de ingrediënten van dit recept verder aangepast naar wat er verkrijgbaar is in de Nederlandse supermarkten. Je hoeft dus alleen voor de Koreaanse chilipasta even naar de toko. De Koreaanse peer heb ik vervangen met een Jonagold appel. Ik heb het recept ook geprobeerd met een Conference peer, maar persoonlijk vond ik de smaak van de appel beter.
  • Gebruik voor dit recept speklap à la minute: dat zijn dunnere speklapjes die sneller gaar zijn (à la minute) vergeleken met de normale speklappen. Normale speklappen kun je vast ook wel gebruiken, maar moet je waarschijnlijk in kleinere dunne plakjes snijden, zodat het makkelijker te eten is in een sla wrap. Als sla gebruik ik overigens botersla, maar andere goede alternatieve zijn romeinse sla of lollo bianco sla.
  • Overigens staat er op de foto hierboven een paprika, wat ik uiteindelijk ook wel gegeten heb, maar ik denk eigenlijk dat ik de wraps liever zonder de rauwe paprika eet, haha. Het was een uitprobeersel. Uiteraard mag je zelf bepalen welke extra ingrediënten je toevoegt, dus maak het zo bont of simpel als je wil! Normaal gesproken wordt dit gerecht ook met een pittige Koreaanse saus genaamd ssamjang gegeten, maar zelf mis ik dat niet, aangezien het vlees al voldoende gemarineerd is.
Gebaseerd op een recept van Maangchi

Meer uit deze categorie:

Bekijk ook eens deze recepten