
Chinese mapo tofu met kip
- vlees
- 45 minuten
- 2 personen
De Chinese keuken kent veel varianten en gerechten die vaak niet zomaar verkrijgbaar zijn bij de typische afhaalchinees. Een van mijn favorieten is mapo tofu, wat komt uit de Chinese Szechuankeuken. Deze keuken uit de zuid-westelijke provincie van China staat bekend om de tongtintenlende pittige gerechten die vol van smaak zitten. Dit recept heb ik van mijn vader!
Normaal gesproken wordt mapo tofu gemaakt met gehakt, maar zelf maak ik het regelmatig ook met kip ter afwisseling. Verder gebruik ik gewoon stevige tofu uit de supermarkt. Als je de zachte tofu gebruikt, moet je de blokjes tofu wat groter snijden en voorzichtig roeren wanneer je het bakt.
Instructies & ingrediënten
De pittige saus bereiden

- 2 teentjes knoflook
- 1 kootje gember
- 2 tl chili bean sauce (van Lee Kum Kee)
- 2 tl suiker (van Lee Kum Kee)
- 1 tl sojasaus
- 1/2 tl kippenbouillonpoeder
- 100 ml water
- 1 tl aardappelzetmeel (of maïzena)
- snufje witte peper
- Snijd de knoflook en gember fijn.
- Doe vervolgens de chili bean sauce, suiker, sojasaus, kippenbouillonpoeder, witte peper en water in een kommetje en roer. Voeg hieraan ook de fijngehakte knoflook en gember toe en zet het kommetje apart voor later.
De kip en tofu bereiden

- 250 g tofu
- 250 g kipfilet
- 1 tl droge sherry
- 1 tl sojasaus
- 1/2 tl kippenbouillonpoeder
- 1 tl aardappelzetmeel (of maïzena)
- 1 el water
- snufje witte peper
- Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 1 cm en zet apart.
- Snijd de kipfilet in kleine stukjes van gelijke grootte en doe ze in een kom. Voeg hieraan de droge sherry, sojasaus, kippenbouillonpoeder, aardappelzetmeel, water en witte peper toe. Roer het en laat het een halfuurtje staan. Dit maakt de kip lekker mals.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg een beetje zonnebloemolie toe en bak de kipstukjes gaar. Doe de gebakken kipstukjes vervolgens apart op een bord voor later.
- Doe opnieuw een beetje zonnebloemolie in de pan en bak de stukjes tofu een beetje aan, zodat de buitenkant iets steviger wordt. (Sla deze stap over indien je zachte tofu gebruikt.)
- Voeg de kipfilet weer toe aan de pan met tofu en roer om.
- Neem het kommetje met de saus die je eerder hebt voorbereid. Roer met een lepeltje eerst de de saus even los en voeg het toe aan de pan. Bedek al roerend alle ingrediënten met de saus. Laat het opwarmen totdat de saus ingedikt is.
- Serveer in een grote schaal en garneer eventueel ook met wat verse bosuitjes.
Extra notities en tips
- Ik gebruik Chili Bean Sauce van het merk Lee Kum Kee en Chicken Powder van Knorr.