
Spaghetti carbonara
- pasta
- 20 minuten
- 2 personen
Spaghetti carbonara is een van mijn favoriete snelle gerechten. Ik had mezelf zelfs een keer getimed en ik had maar 16 minuten nodig om het te maken!
Wist je dat je helemaal geen room nodig hebt om de saus te maken? De originele carbonarasaus bestaat enkel uit een mengsel van kaas en eieren dat opgewarmd wordt door de resterende warmte van de gekookte spaghetti. Heel simpel om te maken dus!
Instructies & ingrediënten
De bereiding

- 1 liter water
- 200 g spaghetti
- 1 tl keukenzout
- 125 g spekblokjes
- 3 teentjes knoflook
- 2 medium/grote eieren
- 90 g geraspte kaas
- 1 el melk
- 20 x draaien met zwartepepermolen
- 1 soeplepel pastawater
- Breng het water aan de kook in een diepe pan. Verwarm een koekenpan voor op middelhoog vuur.
- Klop ondertussen in een kom de eieren samen met de geraspte kaas, melk en zwarte peper. Zet deze opzij voor later.
- Zodra het water kookt, voeg je de keukenzout en spaghetti toe.
- Begin met het bakken van de spekblokjes in een koekenpan op middelhoog vuur. Het gebruik van olie is hierbij niet nodig: de spekjes kunnen in hun eigen vet bakken.
- Snijd de teentjes knoflook in plakjes en voeg die toe aan de pan met spekjes om te bakken. Let op dat je het vuur niet te hoog zet, want dan verbrandt de knoflook. Zodra de spekjes gaar zijn, doe je het vuur uit.
- Als ook de spaghetti bijna klaar is met koken, schep je alvast een soeplepel kookvocht uit de pastapan. Dit voeg je toe aan de pan met spekjes.
- Giet tot slot de spaghetti af en doe deze in de pan met spekblokjes. Voeg hieraan ook het ei-kaasmengsel toe en meng alles tot gecombineerd. Voeg eventueel meer zwarte peper of kaas toe naar smaak. Garneren met verse peterselie of basilicum is ook erg lekker!
Extra notities en tips
- Ingrediënten zoals spekjes en geraspte kaas kun je in de diepvries bewaren, zodat je die op elk moment tevoorschijn kan toveren om deze maaltijd op tafel te zetten.
- Voor de kaas gebruik ik het liefst een harde kaas zoals grana padano, parmezaanse kaas, of zelfs parrano (wat uit Nederland komt). Je kunt het ook prima maken met jong belegen kaas.
- Natuurlijk kun je ook andere pastasoorten zoals macaroni gebruiken. Let er dan wel op dat je minder pastawater toevoegt aan de saus: macaroni houdt meer water vast dan spaghetti na het afgieten, wat ervoor kan zorgen dat je saus te waterig wordt.
- De hoeveelheid zwarte peper die je gebruikt is trouwens naar smaak. Voor mezelf houd ik het 20x draaien van mijn pepermolen aan, maar de hoeveelheid verschilt natuurlijk per pepermolen.