
Shortcut kimchi fried rice
- Koreaans
- 35 minuten
- 2-3 personen
Kimchi fried rice is een lichtpittige gebakken rijst dat oorsponkelijk uit Korea komt. Kimchi bestaat uit gefermenteerde Chinese kool en is qua smaak vergelijkbaar met zuurkool, maar dan pittig.
Vroeger kocht ik voor dit gerecht speciaal kimchi bij de toko, maar ik merkte dat je bij dit gerecht haast geen verschil kunt proeven tussen kimchi en gewone Chinese kool toen ik beide gebruikte. Toen kwam ik op het idee om de smaak van kimchi na te bootsen met zogenaamde ‘shortcut kimchi’.
Het idee hiervoor is geïnspireerd door verse kimchi, genaamd ‘geotjeori’. De zure gefermenteerde smaak van kimchi is bij dit recept vervangen met rijstazijn en vissaus. Niet traditioneel dus, maar wel zo gemakkelijk! Nu hoef ik niet meer eerst langs de toko zodra ik zin heb in kimchi fried rice.
Instructies & ingrediënten
De bereiding

- 160 g witte rijst (ongekookt, pandan)
- 125 g spekblokjes
- 1 medium ui– fijngesnipperd
- 3 teentjes knoflook– fijngehakt
- 1 kootje gember (~12 g)– fijngehakt
- 200 g Chinese kool– reepjes
- 1/2 tl rijstazijn
- 2 1/2 tl vissaus
- 1 1/2 el gochugaru (Koreaanse chilivlokken, grof gemalen)
- 1 el gochujang (~15 g, Koreaanse gefermenteerde chilipasta)
- 3 stuks eieren
- 1 stengel bosui– dunne ringetjes
- 1 vel nori– dunne strips
- Was de witte rijst en kook volgens de instructies op de verpakking.
- Verwarm een wok op middelhoog vuur. Bak de spekblokjes gaar in eigen vet en zet het daarna opzij op een bordje. Houd het vet in de wok.
- Voeg de ui toe aan de wok en bak het in het overgebleven vet van de spekjes. Voeg de knoflook en gember toe zodra de ui glazig is en bak ongeveer 30 seconden mee.
- Voeg nu de Chinese kool, rijstazijn, vissaus en gochugaru (chilivlokken) toe aan de wok. Roer regelmatig en bak totdat de kool is geslonken en een beetje transparant is.
- Verwarm ondertussen een grote koekenpan voor. Doe er een scheut zonnebloemolie in en bak de eieren tot spiegeleieren.
- Voeg de gochujang (chilipasta) toe aan de wok met groente. Roer om totdat het is opgelost en voeg de witte rijst toe. Roer om totdat alles rood kleurt.
- Roer tot slot de bosui en reepjes nori door de rijst heen en serveer met een spiegelei per persoon.
Extra notities en tips
- Wil je het gerecht maken met gefermenteerde kimchi? Vervang dan de Chinese kool met kimchi en laat de gochugaru (chilivlokken) azijn en vissaus weg.
- Het is ook mogelijk om de spekjes te vervangen met verse knakworstjes (3 stuks) die je snijdt in plakjes of blokjes spam.
- Geïnteresseerd in het maken van shortcut kimchi als bijgerecht? Check dan dit recept: Homemade shortcut kimchi