Knoflooksaus met ovenaardappelen

  • saus
  • 45 minuten
  • 2 personen

De beste knoflooksaus maak je zelf! Zodra je weet hoe je knoflooksaus kunt maken, zul je niet meer omkijken naar de knoflooksaus uit flesjes.

Mijn zoektocht naar een betere knoflooksaus begon toen ik ooit een gepofte aardappel met knoflooksaus besteld had. De saus die erbij zat was zo lekker en ik vroeg me af waarom knoflooksaus uit flesjes niet hetzelfde smaakten. Deze zelfgemaakte knoflooksaus smaakt veel frisser, is lichtzoet en spreidt zich vanzelf over de aardappel heen in tegenstelling tot wat er uit zo’n flesje komt.

Aangezien de grootte van teentjes knoflook nogal kan verschillen en knoflook nogal scherp van smaak kan zijn, heb ik in dit recept het gewicht van ongepelde knoflook genoemd. Na het pellen en verwijderen van de kern houd ik meestal 3 gram minder over van het totaal.

Instructies & ingrediënten

Knoflooksaus

Knoflooksaus ingrediënten
  • 1 el citroensap
  • 2 tl witte suiker
  • 10-13 g knoflook (= ongepeld, 3 of 4 tenen)
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 50 g mayonaise
  • 1/2 tl gedroogde peterselie
  • 1/2 tl gedroogde bieslook
  • 1 snufje zout
  1. Doe de citroensap en witte suiker alvast samen in de kom waarin je de saus wilt serveren. Roer het even zodat de suiker kan beginnen met oplossen.
  2. Pel de knoflook. Snijd het vervolgens door midden in de lengte om de kern te verwijderen (indien aanwezig). Door de kern te verwijderen maak je de knoflooksmaak minder scherp.
  3. Pers daarna de stukjes knoflook fijn met een knoflookpers en voeg het toe aan de kom. Roer het even.
  4. Voeg de Griekse yoghurt en de mayonaise toe. Roer dit tot bijna gecombineerd.
  5. Voeg tot slot de gedroogde bieslook, gedroogde peterselie en het snufje zout toe en roer totdat het geheel gecombineerd is. Je kunt i.p.v. de gedroogde kruiden ook verse fijngehakte kruiden gebruiken (1 el van elk). Zelf heb ik altijd die potjes gedroogde kruiden op voorraad, dus vandaar mijn gebruik daarvan.

De gebakken aardappelen

  • 750 g vrij vastkokende aardappelen
  • 1 el olijfolie
  1. Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven met bovengril aan).
  2. We gaan de aardappelen niet schillen, dus was de aardappelen eerst met water.
  3. Snijd de aardappelen in de lengte doormidden, langs de smalle kant van de aardappel, zodat je twee platte helften krijgt.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de aardappelen met de snijkant naar beneden op de bakplaat. Bestrijk de aardappelen lichtjes met olijfolie met behulp van een kwastje. Keer de aardappelen vervolgens om, om de andere zijde te besmeren en laat de aardappelen zo liggen op hun rug.
  5. Voeg eventueel peper en zout toe en laat de aardappelen 25-30 minuten bakken in het midden van de oven totdat de bovenkant van de aardappelen goudbruin kleurt.
Gebaseerd op een recept van amcsnijders op Smulweb

Meer uit deze categorie:

Bekijk ook eens deze recepten