
Bananenmuffins
- gebak
- 45 minuten
- 20 stuks
Bananenmuffins zijn een heerlijke uitkomst wanneer mijn fruitmand weer eens is gezegend met een tros rijpe bananen. Van rijpe bananen an sich eten word ik niet zo blij, maar van versgebakken bananenmuffins wel! Deze bananenmuffins zijn lekker luchtig en niet zo machtig. Goed als tussendoortje of als ontbijt.
Instructies & ingrediënten
Natte ingrediënten

- 125 g roomboter (op kamertemperatuur)
- 250 g suiker
- 2 grote eieren
- 125 g Griekse yoghurt
- 300 ml rijpe bananen (= 3 medium bananen)
- 1 tl vanille extract
- Oven voorverwarmen op 160°C (heteluchtoven).
- Doe de roomboter in een beslagkom en klop dit los. Voeg de suiker toe en mix het mengsel op middelhoge snelheid totdat het luchtig is en licht van kleur. Dit duurt circa 3 minuten. Schraap tussentijds.
- Mix de eieren erbij en vervolgens de Griekse yoghurt.
- Pureer de rijpe bananen in een aparte kom met een vork en voeg de vanille extract eraan toe. Doe dit vervolgens bij de rest van het mengsel in je beslagkom en mix tot gecombineerd.
Droge ingrediënten
- 250 g bloem
- 1/2 tl baking soda
- 1 tl bakpoeder
- 1/4 tl keukenzout
- Doe in een aparte kom de bloem, baking soda, bakpoeder en keukenzout en roer dit even met een vork.
Extra ingrediënten en samenvoegen
- 150 g walnoten (zie tips voor andere suggesties)
- Leg 20 stuks walnoten apart om later als topping op muffins te leggen. Hak de rest van de walnoten in grove stukjes met een mes of hakmolen.
- Voeg de kom met droge ingrediënten geleidelijk toe aan je beslagkom met het beslag. Voeg tegelijkertijd de walnoten toe. Schep om met een spatel en stop wanneer je geen restjes bloem meer ziet.
- Doe bakpapiertjes in je bakvormen en vul deze met ongeveer 80-90% beslag. Ik gebruik voor het doseren van het beslag een ijsschep, maar je kunt ook twee lepels gebruiken of het gieten vanuit een maatbeker.
- Bak de muffins 22 minuten in de oven. Laat na het bakken even afkoelen in de bakvorm totdat je het aan kunt raken en laat het vervolgens verder afkoelen op een rekje. Je kunt de bananenmuffins luchtdicht bewaren op kamertemperatuur.
Extra notities en tips
- Walnoten zijn mijn extra ingrediënten. Je kunt zelf kiezen wat als extra ingrediënt toevoegt. Houd hierbij een volume van 250 ml aan als richtlijn. Gebruik bijvoorbeeld fijngehakte noten, stukjes chocolade, vers fruit of gedroogd fruit etc. Je kunt de hoeveelheid zelf bepalen, maar je mag het ook geheel weglaten.