
Chocolade cranberry havermoutkoekjes
- koekjes
- 30 minuten
- 24 stuks
Deze koekjes zijn perfect voor als je trek in hebt chocolade! Het smaakt net als een brownie, maar dan in koekjesvorm. De cranberries geven het koekje een lekker fruitig contrast, zodat de chocoladesmaak niet te eentonig wordt. Dat maakt deze koekjes des te verslavender, dus wees gewaarschuwd!
Bij havermoutkoekjes denk je niet zo snel aan chocoladekoekjes, maar havermout blijkt ook een ideale toevoeging voor chocoladekoekjes te zijn. Havermout maakt koekjes lekker chewy en minder zoet, waardoor je bij deze koekjes een extra diepe chocoladesmaak krijgt. Lekker!
Instructies & ingrediënten
De voorbereiding

- 120 g roomboter (ongezouten)
- 130 g bloem
- 30 g cacaopoeder (Droste)
- 1 tl bakpoeder (5 g)
- 1/2 tl baking soda (3 g)
- 1/2 tl zout (5 g)
- 1/2 tl kaneelpoeder (2 g)
- Doe de roomboter in een grote beslagkom en snijd het in kleine klontjes (zo komt het snel op kamertemperatuur). Laat dit minstens een halfuur staan.
- Neem een kom met daarin een grote zeef. Zeef de bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda, zout en kaneelpoeder samen. Roer het daarna nog even goed door met een lepel.
- Zet de kommen apart en begin met het beslag zodra de boter op kamertemperatuur gekomen is.
Maak het beslag

- 90 g donkerbruine suiker
- 100 g witte suiker
- 1 medium/groot ei (op kamertemperatuur)
- 1 tl vanille extract
- 106 g havermout
- 60 g cranberries
- 40 g chocolate chips (van Dr. Oetker)
- Verwarm de oven voor op 175°C (heteluchtoven).
- Klop de boter los met een handmixer, ongeveer 10 seconden op middelmatige snelheid.
- Voeg nu de donkerbruine suiker en witte suiker toe en klop het luchtig met de handmixer, Mix ongeveer 2 minuten op middelmatige snelheid. Schraap halverwege het beslag in de kom bijeen voor een gelijkmatig resultaat.
- Voeg nu het ei en de vanille extract toe en klop dit met behulp van de handmixer samen.
- Voeg nu het bloemmengsel, havermout, cranberries en chocolate chips toe. Gebruik een spatel om dit te combineren totdat je geen restjes bloem meer ziet.
- Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Maak met behulp van een eetlepel kleine balletjes (kleine golfballetjes) en leg ze op de bakplaat. Houd ongeveer 2 cm ruimte rondom elk balletje.
- Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in de oven.
- Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de plaat voordat je ze verplaatst naar een rekje om af te koelen.