
Havermoutkoekjes met dadels en abrikozen
- koekjes
- 30 minuten
- 12-18 stuks
Bij mijn zelfgebakken koekjes ergerde ik me vaak aan de duidelijke suikersmaak en het feit dat ze nooit zo chewy waren. Toen ik op zoek was naar een recept om havermoutkoekjes na te maken die ik bij een café had gegeten, vond ik mijn nieuwe favoriete koekjesrecept! We kwamen erachter dat dit recept een koekje produceert met de perfecte consistentie, net zoals onze favoriete Subway koekjes! Wie de Subway koekjes kent, weet dat deze kleine reuzen stevig doch zacht van binnen zijn.
Uiteindelijk zijn deze havermoutkoekjes veel lekkerder dan de koekjes die ik na wou maken. Gedroogd fruit is lekker, maar je kunt uiteraard ook andere ingrediënten gebruiken zoals noten en chocolade. White chocolate and macadamia, anyone?
Instructies & ingrediënten
De voorbereiding

- 2 grote eieren
- 60 g gedroogde dadels
- 60 g gedroogde abrikozen
- 2/3 tl vanille extract (3 g)
- 150 g boter
- Klop de eieren in een kommetje.
- Knip of snijd de gedroogde dadels en gedroogde abrikozen in kleine stukjes. Niet té klein, want dan proef je ze niet terug. Voeg alles toe aan het kommetje met ei.
- Voeg tot slot de vanille extract toe aan het schaaltje en meng alles samen met een vorkje. Laat het mengsel 1 uur intrekken.
- Doe de boter alvast in de beslagkom en snijd het in stukjes. Zo kan het snel op kamertemperatuur komen en kun je na het wachten op het eimengsel gelijk aan de slag.
Het bloemmengsel
- 218 g bloem
- 3/4 tl zout (6-7 g)
- 2/3 tl kaneelpoeder (1-2 g)
- 1 1/3 tl bakpoeder (5 g)
- Pak een kommetje en doe daarin de bloem, zout, kaneel en bakpoeder. Meng dit met een vorkje tot gecombineerd en zet opzij.
Tijd om te mengen
- 120 g lichtbruine suiker
- 120 g witte suiker
- 120 g havermout
- 120 ml gehakte noten (optioneel)
- Verwarm de oven alvast voor op 175°C (heteluchtoven).
- Meng lichtbruine suiker en witte suiker bij elkaar in een kommetje.
- Klop de boter los met een handmixer, ongeveer 30 seconden.
- Voeg het suikermengsel geleidelijk toe aan de boter. Mix dit met een handmixer ongeveer 2 minuten op middelmatige snelheid. Schraap halverwege het beslag in de kom bijeen voor een gelijkmatig resultaat.
- Voeg het ei-fruitmengsel toe aan het beslag en roer dit om met een spatel tot gecombineerd.
- Voeg vervolgens het bloemmengsel en de havermout geleidelijk toe. Voeg nu ook de gehakte noten toe als je die gebruikt. Spatel het deeg om totdat je geen witte bloemrestjes meer ziet.
- Neem een bol lepeltje en schep daarmee balletjes met een doorsnee van 4 cm en druk deze daarna plat op de bakplaat.
- Bak 10 minuten en laat de koekjes na het bakken even afkoelen op de bakplaat voordat je ze overzet naar een ovenrekje op het aanrecht om verder af te laten koelen.