Flespompoen
Groente,  Vegetarisch

Zoete flespompoen uit de oven

De oven is een van de makkelijkste manieren om groente lekker te bereiden. Zo is de flespompoen ook erg geschikt voor in de oven. De schil is eetbaar en zacht als het eenmaal bereid is, dus je hoeft niets van tevoren te schillen. Schilt je weer tijd in de keuken! 

Eenmaal klaar is de flespompoen lekker zoet van smaak. Met behulp van zout kun je de natuurlijke zoete smaak versterken. Je kunt ook komijnpoeder over de stukjes pompoen strooien voordat je het de oven in schuift, maar persoonlijk houd ik meer van de natuurlijke smaak van pompoen. Ik zou eerder verkruimelde fetakaas erover strooien en meebakken, maar heb dat nog niet uitgeprobeerd bij dit recept (reminder!).

De zaadjes van de flespompoen kun je trouwens ook eten! Gooi die niet weg en je hebt achteraf een lekkere gezonde snack. Het recept voor de geroosterde pompoenzaadjes heb ik slechts één keer uitgeprobeerd, maar hierbij geef ik het je alvast mee, zodat je ook kunt experimenteren met je eigen oven. Zelf moet ik nog kijken welke temperatuur en tijd het beste werkt. Handig om in ieder geval te weten dat het mogelijk is, toch?

Recept geroosterde flespompoen

Ingrediënten voor de flespompoen

  • 1 flespompoen
  • 1 el extra virgine olijfolie
  • 3 snufjes zout (naar smaak)
  • beetje vers gemalen peper
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven, met bovengril aan)
  2. Was de flespompoen met water.
  3. Snijd de flespompoen bij de hals doormidden en snijd vervolgens beide helften weer doormidden in de lengte.
  4. Schraap de zaadjes uit de onderste helften met behulp van een lepel. (Doe dit boven een zeef indien je de zaadjes achteraf wilt roosteren.)
  5. Snijd de pompoen in plakjes van ongeveer 5-10 mm. De gesneden plakjes kun je ondertussen neerleggen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Meestal past de hele pompoen er wel op. Snijd zo nodig de halve maantjes nogmaals doormidden zodat ze minder ruimte innemen op de bakplaat.
  6. Bestrijk de bovenkant van elk plakje met wat olijfolie met behulp van een kwastje.
  7. Strooi nu de zout en wat peper over de pompoenstukken totdat elk stukje met een beetje peper is bedekt.
  8. Laat het nu in de midden van de oven bakken, 25 minuten lang.

Geroosterde pompoenzaadjes

Genoeg als snack voor 1 persoon. Pellen is niet nodig.

  • 1 hoop zaadjes van 1 flespompoen
  • 1 tl extra virgine olijfolie
  • 1 snufje zout (naar smaak)
  1. Verwarm de oven voor op 135 °C (heteluchtoven, met bovengril aan). Deze temperatuur leverde mij overigens lekkere, maar wel beetje chewy pompoenzaadjes op, dus volgende keer probeer ik 175 °C.
  2. Doe de pompoenzaadjes in een zeef. Was onder lopend water de draadjes en het vruchtvlees van de zaadjes af. Het hoeft niet ultra-schoon te zijn.
  3. Wrijf de zaadjes droog met een theedoek of keukenpapier.
  4. Leg de zaadjes op de bakplaat en roer er olijfolie doorheen met een lepel.
  5. Spreid de zaadjes in één laag over de bakplaat en strooi er zout over.
  6. Bak de zaadjes 15 minuten in de oven óf totdat ze ploffen…

Eet smakelijk!

Flespompoen uit de oven

Pompoenzaadjesrecept gebaseerd op een recept van Allrecipes.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *