Worteltaart ingrediënten
Gebak & koekjes

Worteltaart met citroenfrosting

Worteltaart kende ik tot voor kort ook alleen maar van die mop over het konijntje die bij de bakker komt, maar het blijkt dus heel erg lekker te zijn! De worteltaart die ik destijds had gegeten bij een café smaakte een beetje naar spekkoek en laat ik nou net door een mislukte spekkoek de benodigde kruiden al in huis hebben! Hoewel worteltaart niet ingewikkeld is om te maken, zal je hele aanrecht vol met spullen staan na afloop…

De lovende recensies voor “de beste worteltaart ever” hadden mij overtuigd dat ik deze worteltaart ook eens moest proberen. Wel heb ik het wat aangepast aan de hand van de feedback op het originele recept. Aangezien ik niet alleen maar bak voor grote gezelschappen, heb het recept uiteindelijk gehalveerd, gebakken in een een kleinere taartvorm én minder suiker gebruikt. Het is goed gelukt!

Recept voor worteltaart

Genoeg voor een klein gezelschap.

De voorbereiding

  • 100 g walnoten
  • 45 g rozijnen
  • 350 g wortels
  • 70 g donkerbruine basterdsuiker
  1. Verwarm de oven voor op 160°C (heteluchtoven, cakestand)
  2. Neem een springvorm met een doorsnee van 20 cm en vet deze in.
  3. Hak de walnoten fijn (met keukenmachine) en doe ze samen met de rozijnen in een kom. Zet deze opzij voor later.
  4. Rasp de wortels fijn (met keukenmachine) en meng het met de bruine basterdsuiker in een kom.
  5. De wortels zullen water afscheiden. Indien je houdt van een wat drogere worteltaart, kun je de wortels in een zeef bovenop een kom laten uitlekken terwijl je de andere ingrediënten bereidt. Indien je van een wat kleffere taart houdt, giet je ze pas op het laatste moment af.

De natte ingrediënten

  • 2 eieren (L)
  • 120 g witte suiker
  • 115 ml zonnebloemolie
  • 1 tl vanille extract
  1. Klop de eieren in een grote kom.
  2. Voeg de witte suiker, olie en vanille toe aan de eieren. Meng goed samen tot een gladde massa.

De droge ingrediënten

  • 188 g bloem
  • 4 g bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl kaneel
  • 1/2 tl gemalen nootmuskaat
  • 1/2 tl gemalen kruidnagel
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • helft van de rasp van 1 citroen
  1. Neem een aparte kom en meng daarin alle droge ingrediënten door elkaar met een vorkje.

Samenvoegen en bakken

  1. Voeg de droge ingrediënten toe aan de grote kom met natte ingrediënten en roer even losjes door elkaar met een spatel.
  2. Giet het overvloedige vocht van de wortels af (tenzij je ze al had uitgelekt) en voeg de wortels vervolgens toe aan de kom.
  3. Voeg ook de rozijnen en walnoten toe. Schep nu alles om tot gecombineerd.
  4. Giet het mengsel in de bakvorm en doe het 60 minuten in de oven of totdat een cakeprikker er schoon uitkomt.
  5. Laat taart 10 minuten afkoelen in de bakvorm en haal het er daarna uit om volledig af te laten koelen op een rekje. Maak ondertussen de roomkaasfrosting. Smeer de frosting pas op cake zodra de cake volledig afgekoeld is.

Roomkaasfrosting

  • 200 g roomkaas
  • 50 g griekse yoghurt
  • 55 g poedersuiker
  • 1/4 tl vanille extract
  • helft van de rasp van 1 citroen
  • handje walnoten (optioneel)
  1. Meng alle ingrediënten voor de frosting samen met een spatel.
  2. Snijd de cake horizontaal door de helft en leg bovenste helft apart op een bord.
  3. Smeer de helft van de frosting op de onderste helft van de cake.
  4. Leg de bovenste helft weer bovenop de taart en smeer de rest van de frosting uit over de top.
  5. Decoreer de top eventueel met extra walnoten als je dat leuk vindt.

Tip: Het is ook mogelijk om de cake horizontaal in drie stukken te delen en de frosting over de onderste twee stukken te verdelen en niets bovenop de top van de taart te smeren. Je krijgt later dan geen last van vieze vingers bij het aansnijden én de frosting krijgt hierdoor een betere verdeling.

Eet smakelijk!

Worteltaart

Gebaseerd op het recept van Yellow Lemon Tree

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *