Ingrediënten romige citroenvis
Vis

Vis met romige citroensaus

Vandaag mijn allereerste visrecept! Ik ben tot de ontdekking gekomen dat ik de smaak van bereide vis weer kan tolereren. Ik kan het zelfs waarderen! Vis of schaaldier met een romig sausje is altijd wel een succes bij mij. Het citroensausje van dit recept is makkelijk te bereiden, waarna je de oven de rest van het werk kunt laten doen!

Je kunt voor dit recept verse vis of vis uit de diepvries gebruiken. Laat vis uit de diepvries wel volledig ontdooien voor gebruik bij dit recept. Je kunt de pangasiusfilet gewoon vervangen met een andere soort vis als je dat lekkerder vindt. Zorg er wel voor dat de stukken niet dikker zijn dan 1,5 cm en dat er geen vel meer op de vis zit.

Tijdens het koken verliest vis vocht, wat zich mengt met de saus. De saus hoort dus niet heel dik te zijn, maar ook weer niet te dun. Vandaar ook dat je niet moet beginnen met vis dat nog niet ontdooid is. De hoeveelheid vocht verschilt per soort vis. De mosterd en slagroom zorgen ervoor dat het sausje niet te waterig wordt. Als je de saus te waterig vindt na het bakken, dan kun je de vis uit de ovenschaal halen en alleen de ovenschaal met saus enkele minuten langer in de oven laten bakken.

Vergeet niet om zout en peper te gebruiken op de vis zelf. Dat was ik een keer vergeten en dan is de smaak heel flauw. Verder serveer ik vis het liefst met quinoa, dus heb ik mijn bereidingswijze daarvoor ook inbegrepen bij dit recept.

Recept vis met romige citroensaus

Voor de hoeveelheid van dit recept heb je een kleine ovenschaal nodig (helft van een standaard ovenschaal), zodat de saus op je vis blijft liggen. Neem liever geen te grote ovenschaal.

De romige citroensaus

 • 25 g ongezouten roomboter
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 el ongeklopte slagroom
 • 1 1/2 tl Dijon mosterd
 • 2 1/4 tl citroensap
 • Snufje peper en zout
 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Neem een magnetronbestendig kommetje en doe daarin de boter. Pers de knoflook fijn met een knoflookpers en voeg dit toe aan de kom. Voeg tot slot de slagroom, mosterd, citroensap, zout en peper toe aan de kom en verwarm de kom in de magnetron totdat de boter gesmolten is. (Je kunt in plaats van de magnetron uiteraard ook gewoon een pan gebruiken om de ingrediënten te verwarmen totdat de boter is gesmolten.)

De vis bereiden

 • 2 stuks ontdooide pangasiusfilet of andere visfilet (150-180 g,  maximaal 1.5 cm dik)
 • Snufje tafelzout
 • Snufje peper
 • 1 stengel bosui
 1. Leg de stukken vis op een snijplank en verdeel zout en peper over de vis, naar smaak. Doe dit voor beide zijden van de vis. Ik verdeel meestal 1 kneepje tafelzout (ong. 1/8 tl) over twee stukken vis en herhaal dit ook voor de andere zijde.
 2. Leg de stukken vis in een ovenschaal en giet de citroensaus bovenop de vis.
 3. Snijd de lenteui in kleine ringetjes en strooi dit bovenop de vis.
 4. Bak de vis 10-12 minuten op 180°C.

De quinoa met linzen

Quinoa kun je koken met een verhouding van 1:2 quinoa en water.

 • 175 ml droge quinoa
 • 350 ml water
 • 1/4 tl tafelzout
 • 1 blik linzen (310-400 g)
 1. Was de droge quinoa in een zeef onder stromend water.
 2. Doe de quinoa daarna in een diep pannetje met het water en zout. Laat dit koken totdat al het water weg is.
 3. Giet de linzen af en roer dit meteen door de quinoa heen.

Eet smakelijk!

Vis met romige citroensaus

Gebaseerd op het recept van RecipeTinEats

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *