Ingrediënten spicy tomatenpastasaus
Pasta,  Vegetarisch

Spicy tomatenpastasaus

Jongens, ik heb er weer een lekker pastasausje bij! Net zoals bij mijn andere tomatenpastasaus, heb je voor dit recept alleen maar ingrediënten nodig die je makkelijk op voorraad kunt houden in je voorraadkast. Een handig recept om achter de hand te hebben dus!

Ik heb deze saus uit een kookshow van Gordon Ramsey en hij noemt het de “Bloody Mary sauce”. De saus bevat namelijk ingrediënten die ook in het alcoholische drankje “Bloody Mary” zit. Waarschijnlijk zegt deze naam je niet zoveel als je geen drinker bent, vandaar dat ik deze pastasaus heb omgedoopt tot mijn “spicy tomatensaus”! Door de toevoeging van tabasco heeft deze saus een spicy bite, maar écht pittig zou ik het niet noemen. De saus is verder vol van smaak: een beetje zoals een zoet smakende ketchup, wat waarschijnlijk door de combinatie van tomaten en worchestershiresaus komt. Niet een traditionele pittige tomatensaus dus!

Aangezien wodka qua smaak een vrij neutrale drank is, vroeg ik me af of het daadwerkelijk wat bijdraagt aan de smaak van het gerecht. Na een kort onderzoekje kwam ik erachter dat je met wodka blijkbaar de fruitige smaak van tomaten kunt benadrukken. Verder proef je de alcohol niet terug. Mocht je om een of andere reden geen alcohol in je saus willen, dan kun je dat in dit gerecht gerust weglaten of vervangen met een klein beetje water om slechts de bodem van je pan te deglaceren. Wist je overigens dat alchohol niet uitgekookt kan worden? Dus als je echt geen alcohol tot je wilt nemen, laat het dan weg.

Recept Spicy Tomatensaus

De saus

 • 1 medium ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1-2 el Worcestershiresaus
 • 1 tl tabasco
 • 1 tl suiker
 • 50 ml wodka
 • 400 g gepelde tomaten uit blik
 • 1/4 tl keukenzout
 1. Verwarm een brede koekenpan of wok op medium vuur.
 2. Snijd ondertussen de ui fijn. Bak deze vervolgens met een scheutje olijfolie in de pan.
 3. Zodra de ui glazig is, voeg je een geperste knoflookteen toe. Voeg iets meer olijfolie toe indien nodig. Bak even totdat de knoflook geurig is. Voeg nog een snufje zout en zwarte peper toe naar smaak.
 4. Voeg nu de Worcestershiresaus, tabasco en suiker toe aan de pan. Roer goed door.
 5. Deglaceer de pan door de vodka toe te voegen. Schraap met je spatel gekarameliseerde stukje ui los van de bodem van de pan.
 6. Voeg nu de gepelde tomaten toe en snijd deze grofweg in kleine stukjes met je spatel. Voeg de zout toe en roer alles goed door. Laat de saus 10-15 minuten inkoken totdat het vocht grotendeels verdampt is. Terwijl de saus aan het indikken is, begin je met het koken van je de pasta. Als je saus brokkelig begint te worden, is het bijna klaar. Zet het vuur lager terwijl je op de pasta wacht.

De pasta koken en daarna afmaken

 • 1 liter water
 • 220 g spaghetti (of andere pasta)
 • 1 tl keukenzout
 1. Breng een diepe pan met water aan de kook (of kook het water eerst in een waterkoker om tijd te winnen).
 2. Zodra het water aan het koken is, voeg je de zout en pasta toe. Laat dit koken volgens de instructie op de verpakking.
 3. Giet de pasta daarna af en doe de pasta in de grote pan met saus. Bak dit al-roerend even op medium-hoog vuur totdat alle pasta in saus is gehuld en serveer.

Eet smakelijk!

Spicy tomatenpastasaus

Gebaseerd op het recept van Gordon Ramsey.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *