Ingrediënten spaghetti carbonara
Pasta

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara is een van mijn favoriete snelle gerechten. Ik had mezelf zelfs een keer getimed en ik had maar 16 minuten nodig om het te maken! Wist je dat je helemaal geen room nodig hebt om de saus te maken? De originele carbonarasaus bestaat enkel uit een mengsel van kaas en eieren dat opgewarmd wordt door de resterende warmte van de gekookte spaghetti. Heel simpel om te maken dus!

De meest basic versie die ik ken gebruikt ook geen extra toevoegingen zoals knoflook, maar het geeft de pasta extra smaak. Ingrediënten zoals spekjes en geraspte kaas kun je in de diepvries bewaren, zodat je die op elk moment tevoorschijn kan toveren om deze maaltijd op tafel te zetten. Voor de kaas gebruik ik het liefst geraspte grana padano of parmezaanse kaas, maar je kunt het ook prima maken met geraspte jong belegen kaas. Ik heb verder geen ervaring met de parmezaanse kaas uit zo’n strooibus, maar ik zou het niet zo snel aanraden vanwege de smaak die anders is.

Natuurlijk kun je ook andere pastasoorten zoals macaroni gebruiken. Let er dan wel op dat je minder pastawater toevoegt aan de saus: macaroni houdt meer water vast dan spaghetti na het afgieten, wat ervoor kan zorgen dat je saus te waterig wordt. De hoeveelheid zwarte peper die je gebruikt is trouwens naar smaak. Voor mezelf houd ik het 20x draaien van mijn pepermolen aan, maar de hoeveelheid verschilt natuurlijk per pepermolen.

Spaghetti carbonara recept

Genoeg voor 2 personen.

De pasta

 • 1 l water
 • 1 tl zout
 • 180 g spaghetti
 1. Breng 1 liter water aan de kook in een diepe pan en verwarm een koekenpan voor op medium vuur.
 2. Bereid ondertussen de saus voor volgens onderstaande instructies terwijl de pannen nog aan het opwarmen zijn.
 3. Zodra het water kookt, voeg je de zout en spaghetti toe.

De spekjes en de saus

 • 125 g spek
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 eieren
 • 90 g geraspte kaas
 • 1 el melk
 • 20 keer draaien van de zwartepepermolen
 • 50 ml kookvocht (=1 grote soeplepel)
 1. Begin met het bakken van de spek in de koekenpan. Het gebruik van olie is hierbij niet nodig: de spekjes kunnen in hun eigen vet bakken.
 2. Klop in een kom de twee eieren samen met de kaas, melk en peper. Zet deze opzij voor later.
 3. Snijd de tenen knoflook in plakjes en voeg die toe aan de pan met spekjes om te bakken. Let op dat je het vuur niet te hoog zet, want dan verbrandt je knoflook. Zodra de spekjes gaar zijn, doe je het vuur uit.
 4. Als ook de spaghetti bijna klaar is met koken, schep je alvast een soeplepel kookvocht uit de pastapan. Dit voeg je toe aan de pan met spekjes.
 5. Giet tot slot de spaghetti af en doe deze in de pan met spekjes. Voeg hieraan ook het kaasmengsel toe en meng alles tot gecombineerd. Daarna kun je nog meer peper of kaas toevoegen naar smaak. Garneren met verse peterselie of basilicum is ook erg lekker!

Eet smakelijk!

Spaghetti carbonara

Gebaseerd op het recept van Chef John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *