Ingrediënten bloemkoolcouscous met kip en abrikozen
Groente,  Vlees

Romige bloemkoolcouscous met abrikozen en kip

Wist je dat je couscous kunt vervangen met bloemkool? Bij het maken van “bloemkoolrijst” kwam ik erachter dat de structuur van fijngemalen bloemkool merkwaardig dichtbij de structuur van couscous komt. Toen ik bloemkool had gebruikt om de couscous te vervangen in mijn favoriete couscousrecept, was het verschil echt niet te merken! Ongemerkt krijg je zo dus veel meer groente binnen. En stiekem vind ik het met de bloemkool zelfs lekkerder…

Deze couscous wordt lekker romig gemaakt met crème fraîche en door de bloemkool blijft alles romig, ook de volgende dag. Normale couscous absorbeert de crème fraîche wel, waardoor het de volgende dag wat droger is. Ik raad het dus zeker aan om bloemkoolcouscous eens te proberen!

Recept romige bloemkoolcouscous met abrikozen en kip

Kip marineren

 • 2 stukken kipfilet (~400 g totaal)
 • snuf kipkruiden
 • 2 tl sherry (optioneel)
 • 2 tl aardappelzetmeel (optioneel)
 • 2 el water (optioneel)
 1. Snijd de kipfilet in kleine blokjes en doe het in een kommetje.
 2. Strooi kipkruiden over de kip.
 3. De volgende stap is optioneel, maar is een truc om ervoor te zorgen dat de kip extra mals blijft bij het bakken: Voeg de sherry, aardappelzetmeel en water toe aan de kip. Roer goed om en laat de kip marineren terwijl je de rest bereidt.

Groente en abrikozen voorbereiden

 • 120 g abrikozen
 • 1 kleine bloemkool
 • halve courgette
 1. Snijd of knip de abrikozen met behulp van een schaar in kleine stukjes en doe dit in een kommetje.
 2. Snijd de stam van de bloemkool eraf en deel de bloemkool in vieren. Snijd vervolgens de kern van elk stuk eruit en trek de roosjes los. De grote roosjes kun je kleiner snijden, zodat het zometeen goed in de keukenmachine past. (Als je geen keukenmachine hebt, kun je de bloemkoolroosjes ook raspen, inclusief de stammetjes.) Was tot slot de roosjes en giet ze af.
 3. Doe een laag met bloemkoolroosjes in de keukenmachine. Eventueel de bloemkool in meerdere kleinere batches verwerken als je keukenmachine niet groot genoeg is. Hak fijn totdat ze dezelfde grootte hebben als couscouskorrels.
 4. Snijd de courgette in kleine blokjes.

Bloemkoolcouscous

Gebruik 1 kleine bloemkool of vervang de bloemkool met 250 g couscous. Als je normale couscous gebruikt, kun je deze instructies overslaan en de couscous bereiden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

 • scheutje olijfolie
 • snufje zout
 1. Deel de bloemkool door vieren en snijd de roosjes los van de stam. Halveer de roosjes die te groot zijn voor de keukenmachine. Indien je geen keukenmachine hebt, kun je ook een rasp gebruiken.
 2. Maal de roosjes fijn in de keukenmachine tot de grootte van couscous. Het mag geen papje worden. Als je keukenmachine niet zo groot/krachtig is, dan kun je de roosjes beter in kleinere porties fijnmalen.
 3. Neem een wok of grote pan en bak daarin de bloemkool 3-5 minuten in een pan met een beetje olijfolie totdat het opgewarmd is. Voeg tijdens het bakken een snufje zout toe. Zet daarna het vuur uit en doe een deksel op de pan om de couscous warm te houden.

Bakken en opdienen

 • snuf kaneelpoeder
 • 250 ml  crème fraîche
 • 1 bakje tsatzikisaus
 • 15 g verse munt (optioneel)
 1. Bak de blokjes courgette in een koekenpan met wat olijfolie. Zodra de courgette gaar is, zet je de courgette op een bordje aan de kant.
 2. Doe in dezelfde pan opnieuw wat olie en bak de stukjes kip gaar.
 3. We gaan nu de couscous samenstellen: doe de couscous in een grote kom.
 4. Voeg een flinke snuf kaneelpoeder toe aan de couscous en roer het goed door.
 5. Voeg de stukjes abrikoos toe en roer.
 6. Voeg nu de crème fraîche, courgette en de kip toe en roer deze goed door.
 7. Voeg vlak voor het serveren ook de munt toe door enkele muntblaadjes te scheuren. Maak ze niet te klein, want dan proef je ze niet goed terug.
 8. Serveer de couscous tot slot met tzatsikisaus.

Eet smakelijk!

bloemkoolcouscousingrediëntenBloemkoolcouscous resultaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *