Groente,  Vegetarisch

Preirisotto met fetakaas

Vroeger dacht ik altijd dat risotto veel tijd kostte om te maken, maar dat valt hartstikke mee! Na een keer een poging gewaagd te hebben, ben ik zelf echter een tijdlang afgeknapt vanwege een smaakloos resultaat. Totdat ik bij een vriendin thuis preirisotto proefde, die ze serveerde met verbrokkelde geitenkaas en walnoten. Zelfs vriendlief vond het lekker, terwijl hij normaal niet zo van de groente is! Een goede manier om wat meer groente binnen te krijgen dus.

De preirisotto met geitenkaas blijkt een populair recept uit de Allerhande te zijn, maar ik heb er nu mijn eigen variant op gemaakt. Ten eerste gebruik ik fetakaas in plaats van geitenkaas. Fetakaas is gemaakt van schapen- en geitenmelk, maar je hebt daarbij niet zo’n bijsmaak zoals bij geitenkaas. Witte kaas kun je ook prima gebruiken. Dat is hetzelfde qua structuur, maar dan van koemelk. Verder voeg ik droge witte wijn toe voor extra smaak, maar je mag dit overslaan als je dit niet wil. Tot slot roer ik de kaas niet in de pan door de risotto heen, maar strooi ik het net zoals mijn vriendin er pas op bij het serveren. Dan geeft je kaas ook wat meer kick. De stukjes walnoten en paprika zorgen voor de afwisseling in textuur en frisheid.

Wat ik zelf in het begin vaak meemaakte bij het maken van risotto, was dat de rijst nog niet gaar was, terwijl ik allang alle bouillon had opgemaakt. Dat heeft te maken met een te hoge vuur, waardoor de bouillon al verdampt is voordat de rijst tijd heeft om het vocht op te nemen. Zet het vuur dus niet te hoog. Er zijn verder meerdere manieren om risotto te bereiden, zoals uitgelegd door The Food Lab, maar zelf heb ik gewoon voor een middenweg gekozen. Het is niet geheel volgens de traditionele manier, maar voel je vrij om zelf de methode toe te passen die bij jou het meeste succes heeft.

Voor dit recept is het handig om te weten hoe je prei moet wassen (tenzij je voorgewassen koopt). Je kunt de prei in de lengte halveren en onder de kraan wassen of na het halveren direct in reepjes snijden en vervolgens de prei in een bak met water doen. Wrijf hoopjes prei tussen je handen schoon in het water. Giet dit daarna af en herhaal zo nodig.

Recept preirisotto met fetakaas

Ingrediënten

 • 2 stengels prei (± 500 g of ± 300 g voorgewassen)
 • 2 el olijfolie
 • 300 g risottorijst
 • 2 tl gedroogde tijm
 • 150 ml droge witte wijn
 • 1 l groentebouillon (van 2 tabletten)
 • 200 g fetakaas
 • 1 rode paprika
 • 100 g  walnoten
 1. Was en halveer de prei door de lengte. Snijd de prei vervolgens in reepjes (het donkere gedeelte kun je ook gebruiken).
 2. Maak de bouillon door 1 liter water te verwarmen in een steelpannetje en daaraan 2 groentebouillontabletten toe te voegen.
 3. Bak de prei in een grote pan met olijfolie op middelhoog vuur, totdat de prei een beetje zacht is geworden.
 4. Voeg de rijst toe aan de pan en roer om. Bak totdat de rijst wat glazig lijkt, maar laat het niet bruin aanbakken.
 5. Voeg de witte wijn toe aan de rijst. Roer en bak het totdat bijna alle witte wijn is opgenomen.
 6. Voeg nu bouillon toe aan de risotto totdat de rijst net bedekt is. Je zal ongeveer 3-4 soeplepels bouillon overhouden voor later. Doe de deksel op de pan en laat de rijst 15 minuten koken.
 7. Terwijl de risotto aan het koken is, kun je de fetakaas verkruimelen in een kommetje en apart zetten. Snijd ook de rode paprika in kleine blokjes en zet dit apart.
 8. Nadat de 15 minuten geheel voorbij zijn, kun je kijken hoe ver de rijst gekookt is. Proef of de rijst niet te hard is, maar kook het niet tot pap. Risotto heeft vaak nog een lichte bite in zich, maar het hoort niet tussen je kiezen vast te komen zitten. Indien nodig, kun je extra bouillon toevoegen aan de rijst en de deksel opnieuw op de pan laten staan voor hooguit 5 minuten.
 9. Als je rijst goed is, ga je verder zonder deksel op de pan. Voeg de gedroogde tijm toe aan je rijst en een soeplepel bouillon. Roer de tijm goed door de rijst.
 10. Blijf regelmatig roeren om de vochtpeil in de gaten te houden. Voeg telkens opnieuw een soeplepel bouillon toe zodra bijna al het vocht is opgenomen. Herhaal dit totdat je alle restjes bouillon hebt gebruikt.
 11. Zodra je het laatste restje bouillon hebt toegevoegd, kun je niet lang daarna het vuur al uitzetten. Door de resterende warmte zal dit laatste restje vanzelf door de risotto worden opgenomen zonder dat je de risotto droogkookt. Dit houdt het lekker romig. Roer het nog wel even door voor het serveren.
 12. Serveer de risotto met de fetakaas, paprika en walnoten ernaast. De walnoten kun je zelf verkruimelen op je bord.

Eet smakelijk!

Preirisotto

Gebaseerd op het recept van Allerhande, MissLipgloss en ook met dank aan Tessa!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *