Pittige Koreaanse speklapjes ingrediënten
Vlees

Pittige Koreaanse speklapjes

Na het bekijken van vele jaloersmakende video’s van Eat your kimchi over het eten in Korea, kreeg ik ineens zin in Koreaanse BBQ. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar aangezien ik geen Koreaans restaurant in de buurt heb, besloot ik om zelf alleen de gemarineerde speklapjes te maken. Heerlijk vlees dat lekker zoet én pittig is! Oppassen geblazen voor mensen die totaal niet tegen pittig eten kunnen. 

Zoals elke keuken, kent ook de Koreaanse keuken een paar basisingrediënten, waarvan de Koreaanse chilipasta (gochujang) er een is. Dit is niet te vervangen met gewone sambal of andere chilisauzen. Ik heb de ingrediënten van dit recept verder aangepast naar wat er verkrijgbaar is in de Nederlandse supermarkten. Je hoeft dus alleen voor de Koreaanse chilipasta even naar de toko. De Koreaanse peer heb ik vervangen met een Jonagold appel. Ik heb het recept ook geprobeerd met een Conference peer, maar persoonlijk vond ik de smaak van de appel beter.

Gebruik voor dit recept speklap à la minute: dat zijn dunnere speklapjes die sneller gaar zijn (à la minute) vergeleken met de normale speklappen. Normale speklappen kun je vast ook wel gebruiken, maar moet je waarschijnlijk in kleinere dunne plakjes snijden, zodat het makkelijker te eten is in een sla wrap. Als sla gebruik ik overigens botersla, maar andere goede alternatieve zijn romeinse sla of lollo bianco sla.

Overigens staat er op de foto hierboven een paprika, wat ik uiteindelijk ook wel gegeten heb, maar ik denk eigenlijk dat ik de wraps liever zonder de rauwe paprika eet, haha. Het was een uitprobeersel. Uiteraard mag je zelf bepalen welke extra ingrediënten je toevoegt, dus maak het zo bont of simpel als je wil! Normaal gesproken wordt dit gerecht ook met een pittige Koreaanse saus genaamd ssamjang gegeten, maar zelf mis ik dat niet, aangezien het vlees al voldoende gemarineerd is.

Recept pittige Koreaanse speklapjes (dwaejibulgogi)

Voor in de keukenmachine

  • 1 Jonagold appel
  • 1 kleine ui
  • 1 tl gember
  • 4 tenen knoflook
  1. Schil de appel en verwijder de kern. Deel de appel daarna door vieren en voeg het toe aan de keukenmachine.
  2. Verwijder het velletje van de gember, snijd het doormidden en voeg dit ook toe aan de keukenmachine.
  3. Ontvel daarna de ui en knoflook en verwijder de kontjes. Snijd de ui grofweg in vieren en doe dit samen met de knoflook ook in de keukenmachine.
  4. Zet de keukenmachine aan en laat alles mixen tot een fijne moes. Eventueel tussendoor de moes van de binnenste randen afschrapen, zodat alles beter fijngemalen kan worden.

Voor in de kom

  • 500-600 g speklap à la minute
  • 1 stengel bosui
  • 1 el bruine (of witte) suiker
  • 1,5 el honing (of weer 1 el suiker)
  • 60 g Koreaanse chilipasta (3 el)
  • 1 snuf zwarte peper
  1. Snijd de lappen spek in hapklare stukken. Ik deel elke lap meestal op in 8 hapklare stukken, maar als je het op de BBQ gaat bereiden kun je het beter wat groter laten.
  2. Doe het spek in een grote kom en voeg hieraan het mengsel uit de keukenmachine toe.
  3. Snijd de bosui eerst in ringen en snijd het daarna nog een keer fijn.
  4. Voeg de bruine suiker, honing en chilipasta toe en meng alles goed door elkaar heen. Laat minimaal 30 minuten marineren op het aanrecht of zet het in de koelkast om het langer te laten marineren.

Terwijl de vlees aan het marineren is

  • 1 krop botersla
  1. Trek de bladeren los van de krop en was ze in een grote kom met water.
  2. Maak de bladeren droog met behulp van een slacentrifuge of een theedoek.

Samenvoegen

  1. Bak de speklapjes gaar in een pan met een beetje olie of op de BBQ.
  2. Zet de slablaadjes klaar op tafel, samen met alle andere ingrediënten die je erbij wilt serveren.
  3. Laat iedereen zelf de blaadjes sla beleggen met wat vlees en andere ingrediënten. Doe niet teveel op één blaadje, want anders kun je het niet meer oprollen.

Eet smakelijk!

Koreaanse BBQ speklapjes

Gebaseerd op het recept van Maangchi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *