Vlees

Chinese mapo tofu met kip

De Chinese keuken kent vele varianten, met gerechten die vaak niet zomaar verkrijgbaar zijn bij de typische afhaalchinees. Een van mijn favorieten is mapo tofu, wat komt uit de Chinese Szechuankeuken. Deze keuken uit de zuid-westelijke provincie van China staat bekend om de tongtintenlende pittige gerechten die vol van smaak zitten. Dit recept heb ik van mijn vader!

Normaal gesproken wordt mapo tofu gemaakt met gehakt, maar zelf maak ik het regelmatig ook met kip ter afwisseling. Voor dit recept zal het nodig zijn om de toko in te duiken om de Chinese merken chili bean saus en kippoeder te halen, maar dit zijn dan ook echt basisingrediënten voor in de Chinese keuken! Verder gebruik ik zelf gewoon ordinaire tofu uit de supermarkt, maar je kunt ook tofu bij de toko halen. Als je de zachte variant neemt, moet je de blokjes tofu wat groter snijden en voorzichtig roeren wanneer je het bakt.

Vaak heb ik nog de helft van een blok tofu over nadat ik de andere helft heb gebruikt voor dit gerecht. Daar kun je Aziatische tofuburgers (bevat ook gehakt) van maken.

Recept mapo tofu met kip

Serveren met rijst en andere bijgerechten (dan kun je er eventueel ook meer dan 2 personen mee voeden).

De pittige saus

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kootje gember (ong. zo groot als je vingerkoot)
  • 2 tl Chinese chili bean saus
  • 2 tl suiker
  • 1 tl sojasaus
  • 1/2 tl kippoeder
  • Snufje witte peper
  • 100 ml water
  • 1 tl aardappelzetmeel
  1. Snijd de knoflook en gember fijn.
  2. Doe vervolgens de chili bean saus, suiker, sojasaus, kippoeder, witte peper en water in een kommetje en roer. Voeg hieraan ook de fijngehakte knoflook en gember toe en zet het kommetje apart voor later.

De kip en tofu

  • 250 g tofu
  • 1 stuk kipfilet (175-250 g)
  • 1 tl sherry
  • 1 tl sojasaus
  • 1/2 tl kippenpoeder
  • Snufje witte peper
  • 1 tl aardappelzetmeel
  1. Snijd de tofu in blokjes van ong. 1 cm en zet apart.
  2. Snijd de kipfilet in kleine stukjes van gelijke grootte en doe ze in een kom. Voeg hieraan de sherry, sojasaus, kippenpoeder, witte peper en aardappelzetmeel toe. Roer het en laat het een halfuurtje staan. Dit maakt de kip lekker mals.
  3. Verwarm een koekenpan op medium vuur. Voeg een beetje zonnebloemolie toe en bak de kipstukjes gaar. Doe de gebakken kipstukjes vervolgens apart op een bord voor later.
  4. Doe opnieuw een beetje zonnebloemolie in de pan en bak nu de stukjes tofu een beetje aan, zodat de buitenkant een beetje steviger wordt. (Sla deze stap over bij zachte tofu.)
  5. Voeg de kip weer toe aan de pan met tofu, even kort roeren.
  6. Neem het kommetje met de saus die je eerder hebt voorbereid. Roer met een lepeltje eerst de aardappelzetmeel in de saus weer los en voeg alles vervolgens toe aan de pan. Bedek al roerend alle ingrediënten met de saus en laat het opwarmen totdat de saus ingedikt is.
  7. Serveer in een grote schaal en garneer eventueel ook met wat verse bosuitjes.

Eet smakelijk!

Mapo tofu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *