Laab kai ingredienten
Groente,  Vlees

Laab kai Thaise kipsalade

Laab Kai (ook wel bekend als Laab Gai of Larb Gai) is een warme Thaise salade dat bestaat uit kipgehakt gemengd met o.a. verse munt en koriander. Het wordt geserveerd met rijst en rauwe kool. Het is pittig en heeft een lichtzure smaak. Ik bestel graag laab kai bij Thaise restaurants als ze het hebben, maar sinds kort verkoopt mijn favo Thai dit gerecht helaas niet meer! Gelukkig heb ik ondertussen dit recept, die ik precies kan aanpassen naar mijn smaak. 

Ik heb met dit recept mijn favoriete laab kai precies na weten te maken, maar dan wel met een paar kleine aanpassingen. Zo merkte ik dat ik laab kai de volgende dag lekkerder vond, omdat de uitjes en kool dan wat zachter van smaak waren geworden door de warmte van het gerecht de dag ervoor. Vandaar dat ik mijn uitjes en kool altijd even bak.

Zelf ben ik nooit echt een korianderliefhebber geweest, maar bij dit gerecht vind ik het juist heerlijk! Waarschijnlijk omdat het gewoon goed in balans is in combinatie met alle andere smaken in het gerecht. Laab Kai smaakt pittig en een beetje zurig tegelijk en ik ben gewend dat koriander de boventoon voert en niet de munt. Online ben ik ook versies tegengekomen met alleen maar munt, dus als je niet van koriander houdt, kun je dat gewoon weglaten.

Laab Kai is een snel te bereiden gerecht als je eenmaal alle ingrediënten op voorhand hebt. De eerste keer zal wat langer duren indien je nog zelf de Thaise kleefrijst (Khao Khua) en geroosterde Thaise chilipoeder (Prik Phan Khua) moet maken. Als je het bij de toko kunt vinden, heb je mazzel! De Thaise kleefrijst had ik vervangen met “Lontong”: dat is Indonesische kleefrijst dat ook verkrijgbaar is in mini zakjes. Je kunt zelfs de gebroken rijstvariant kopen, wat ik overigens niet fijner gemalen kreeg in mijn keukenmachine, maar de grootte was prima voor het gerecht.

Recept Laab Kai Thaise Kipsalade

Gemalen Thaise kleefrijst

 • Ongekookte Thaise kleefrijst, lontong kleefrijst of pandan/jasmijnrijst
 1. Bak de rijst in een droge koekenpan op medium-hoog vuur. Roer constant en bak totdat de rijst donker goudbruin is. Dit duurt minstens 10-15 minuten.
 2. Maal de rijst nu fijn in een keukenmachine of koffiemolen. Het resultaat zal in een keukenmachine wat groffer zijn, maar dat is niet erg en zorgt juist voor meer bite in het gerecht. Maal de rijst sowieso niet té fijn, maar laat er wat korrels tussen zitten ter grootte van korrels couscous.
 3. Bewaar luchtdicht in de vriezer om de smaak langer te behouden.

Geroosterde Thaise Chilipoeder

 • Gedroogde rode chili’s (herkomst Thailand)
 1. Verwarm de oven voor op 150˚C.
 2. Leg de gedroogde chili’s op een bakplaat en bak 5 minuten totdat de chili’s donker zijn geworden, maar niet verbrand.
 3. Bewaar luchtdicht in de vriezer om de smaak langer te behouden.

De rauwe groente bereiden

Het bakken van de groente is optioneel. Je kunt je reepjes spitskool ook rauw serveren.

 • halve kleine spitskool
 • 50 ml water
 1. Snijd de halve spitskool nogmaals door de helft en snijd de harde kern weg.
 2. Snijd de spitskool nu in smalle reepjes en was het onder de kraan.
 3. Verwarm een wok voor en doe het water erin. Zodra het water kookt kun je de spitskool erbij doen. Bak de spitskool totdat het enigszins zacht is geworden.

De kip bereiden

 • 2 sjalotjes – in halve ringetjes
 • 10-15 g koriander – fijngehakt
 • 4 takjes verse munt – fijngehakt
 • 1 stengel lenteui – in kleine ringetjes
 • 300 g kippendijfilet
 • 2 el water
 • 1 el + 2 tl Thaise vissaus
 • 2 el limoensap
 • 2 el fijngemalen Thaise kleefrijst
 • 1-1,5 tl geroosterde gemalen chili
 1. Maal de kip tot gehakt in een keukenmachine of hak het fijn op een plank met een hakmes.
 2. Hak alle groente fijn op de manier zoals aangegeven in de ingrediëntenlijst.
 3. Verwarm een grote koekenpan voor op medium-hoog vuur. Voeg het water toe aan de pan en doe de kip erbij. Gebruik meer water indien nodig. Doe 1 tl van de vissaus alvast bij de kip.
 4. Zodra de kip gaar is, voeg je direct de gesneden sjalotjes toe zodat ze door de restwarmte wat minder rauw worden.
 5. Voeg nu de rest van de vissaus toe, gevolgd door de limoensap, fijngemalen kleefrijst en de gemalen chili. Roer dit goed door.
 6. Leg de gebakken spitskool op een bord en serveer daar bovenop het kipgehakt.

Eet smakelijk!

Laab kai

Gebaseerd op het recept van Hot Thai Kitchen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *