Eten bij Sindy

Japanse curry met hamburger steak

Japanse curry met hamburger steak

Tijdens onze reis in Japan waren we verliefd geworden op de curry’s van CoCo Curry House (CoCo Ichibanya). Dit is een Japanse restaurantketen waar je voor weinig geld je eigen bord met Japanse curry kunt samenstellen door naast je curry te kiezen uit verschillende soorten vis, vlees, groente en toppings. Je kon zelfs bepalen hoe zoet of pittig je curry moest worden op een schaal van 0 tot 10! Eenmaal terug in Nederland misten we onze curry comfort food best wel en besloot ik om mijn favoriete CoCo Curry samenstelling thuis na te maken, met succes!

Japanse curry heet in het Japans “kare raisu”, wat “curry rijst” betekent. Japanse curry bestaat uit een dikke vloeibare saus dat een beetje vergelijkbaar is met Indiase curry. Standaard bestaat de curry uit stukjes ui, wortel, aardappel en gestoofd vlees. Door de eindeloze keuze bij CoCo Curry raakte ik echter geïnspireerd om af te wijken van het standaardrecept. Bekijk eens hun uitgebreide menukaart hier voor inspiratie! Mijn favoriete combinatie had geraspte kaas, een burger en een gepocheerd eitje als toevoeging. Uiteindelijk heb ik wel wat meer groente aan mijn curry toegevoegd dan dat ik bij de Coco Curry had. Het zorgt voor balans in de smaak van de saus en voor de extra vitamientjes uiteraard.

Voor het maken van de saus gebruik ik Japanse curryrouxblokjes. Dit zijn blokjes met een kant-en-klare mix aan kruiden en zetmeel die je kunt toevoegen aan kokend water voor een snelle currysaus. Zelfs Japanse huishoudens gebruiken het, dus het is het vrij gebruikelijke manier om Japanse curry te maken. Misschien dat ik ooit nog ga proberen om zelf een curry roux te maken, maar tot die tijd zijn de kant-en-klare curryblokjes van de toko een ware uitkomst! Je kunt ze vinden bij de Japanse afdeling.

Bij de Coco Curry had ik spice level 4 en 3 (ja, in die volgorde) geprobeerd, maar daar zijn de “hot” curryblokjes die je hier in Nederland kunt krijgen gewoon mild bij! Zelf pak ik meestal gewoon het merk dat in de aanbieding is, maar vaak heb ik alleen de keuze uit Kokumaro of Golden Curry. Van een pak Golden Curry (100 g) kunnen ik en mijn vriend twee dagen eten, maar wij hebben meestal wel genoeg aan één bord curry, wat gemiddeld is. Indien je rekening houdt met grote eters, zou ik Kokumaro (140 g) aanraden, maar wel iets minder dan de aanbevolen hoeveelheid van 1000 ml water te gebruiken. Anders is de saus namelijk iets te vloeibaar. Ik raad aan met 840-900 ml te beginnen en dit te verdunnen indien nodig.

Ik vind het lastig om te beoordelen of ik dit recept qua moeilijkheid gemiddeld of bovengemiddeld moet noemen, haha. De dingen zijn an sich niet heel moeilijk, maar aangezien je veel op elkaar moet afstemmen qua timing, is dit recept wel iets moeilijker dan normaal. Zelf pocheer ik eitjes in de magnetron omdat het voor mij makkelijker is, maar je kunt ook deze “fool-proof” methode proberen met een pan water. Dat is handiger als je alles tegelijk wilt opdienen, maar anders dien je het gewoon per persoon op zodra het klaar is. Zo ging dat ook bij de restaurants in Japan!

Recept Japanse curry met hamburger steak

Bovengemiddeld
1 uur 15 minuten
3-4 personen

Japanse hamburger steak

  • 1 kleine ui
  • 2,5 el panko
  • 3/8 tl zout
  • 3/4 tl gemalen nootmuskaat
  • snufje zwarte peper
  • 1 groot ei (L)
  • 1,5 tl worcestershiresaus
  • 500 g gemengd gehakt
  1. Hak de ui fijn en fruit deze in een pan met een beetje boter of zonnebloemolie op medium vuur totdat het zacht is.
  2. Neem een grote mengkom en voeg daaraan de panko, zout, gemalen nootmuskaat, zwarte peper, ei en worcestershiresaus toe. Voeg de gebakken uitjes ook toe aan de kom en meng alles samen.
  3. Voeg nu het gehakt toe en meng samen tot een geheel. Maak burgers ter grootte van de palm van je hand.
  4. Verwarm een grote koekenpan op medium vuur en bak hierin de burgers met wat zonnebloemolie gaar in ongeveer 15 minuten.

Bereid de rijst

  • 300 g witte pandan rijst
  1. Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking. Ik gebruik pandan rijst dat ik kook met een rijstkoker. Als je snelkookrijst gebruikt, kan het dus zijn dat je het koken van de rijst nog iets wilt uitstellen, omdat het anders te snel klaar is.

Japanse curry

Let op! Kijk voor de benodigde hoeveelheid water naar de instructies op de verpakking van je curryblokjes. Ik gebruik altijd het gehele blok.

  • 1 medium ui
  • 250 g sperziebonen
  • 620 ml water (check je curryverpakking)
  • 1 pak curryblokjes (Golden Curry, 100 g)
  • 150 g maïskorrels uit blik
  1. Zet het water alvast aan de kook in een waterkoker en snijd ondertussen de ui fijn.
  2. Neem een soeppan en fruit daarin de ui met een klontje boter of zonnebloemolie op medium vuur.
  3. Snijd ondertussen de sperziebonen in smalle stukjes van 3-4 cm.
  4. Zodra de uitjes gebakken zijn, voeg je de sperziebonen toe en bak je het even kort mee.
  5. Voeg het gekookte water toe aan de pan en laat dit zachtjes koken totdat de groente gaar is (8-10 minuten).
  6. Breek de curryblokjes en voeg ze toe aan het water. Breng het geheel weer aan de kook en blijf roeren totdat alle blokjes opgelost zijn. Je curry is klaar zodra het bubbelt en de curry glad, maar niet waterig is. Terwijl je aan het wachten bent, kun je de eitjes pocheren.

Eitje pocheren

Om 4 eieren efficiënt te bereiden met de magnetron, heb je 3 kommetjes nodig. Je zou alles met slechts één kom kunnen doen, maar dan moet je het water na de eerste twee eieren verversen met warm water (nóóit koud water gieten in een hete kom!). Overigens zijn dit de tijden en instellingen voor mijn magnetron. Gebruik het als richtlijn en pas je wattage en tijden aan indien nodig.

  • 4 grote verse eieren (L)
  • 500 ml water
  • 2 magnetronbestendige soepkommen om het ei in te bereiden (1 soepkom per 2 eieren)
  • 1 kommetje om het volgende ei alvast in te breken
  1. Doe 250 ml water in een soepkommetje. Verwarm het water 30 seconden op 900 watt.
  2. Breek tijdens het wachten alvast je eerste ei en zet dit klaar in een kommetje. Wees voorzichtig bij het breken, zodat het eigeel intact blijft.
  3. Haal het kommetje water uit de magnetron. Laat het eitje dat je klaar had staan in het warme water zakken.
  4. Verwarm het water met ei nu 1 minuut en 40 seconden op 900 watt.
  5. Zet je tweede ei alvast klaar in het tussenkommetje.
  6. Schep het gepocheerde ei met zo min mogelijk water uit de kom en leg opzij. Het water herbruik eenmaal je voor het volgende ei.
  7. Giet het volgende ei in het water. Verwarm het nu op een lagere wattage en iets korter: 600 watt en 1 minuut en 30 seconden lang.
  8. Herhaal deze stappen vanaf stap 1 voor je tweede soepkom en je laatste twee eieren.

Je bord samenstellen

  • half plakje jonge kaas (of geraspte kaas)
  1. Neem een diep bord en schep het ongeveer de helft vol met rijst.
  2. Leg een gepocheerd eitje in de andere helft en vul het met currysaus (iets meer curry dan rijst; dat heb ik op de foto niet gedaan omdat het eitje dan nauwelijks zichtbaar zou zijn, haha).
  3. Snijd of scheur een half plakje kaas in stukjes en doe dit bij je curry.
  4. Maak je bord af met een burger.

Eet smakelijk!

N.B. Restjes curry kun je de volgende dag gemakkelijk weer in de pan opwarmen door het een klein beetje aan te lengen met een scheutje water.

Japanse curry met hamburger

Japanse hamburger recept gebaseerd op het recept van Just One Cookbook

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *