Havermoutkoekjes ingrediënten
Gebak & koekjes

Havermoutkoekjes met dadels en abrikozen

Bij mijn zelfgebakken koekjes ergerde ik me vaak aan de duidelijke suikersmaak en het feit dat ze nooit zo chewy waren. Toen ik op zoek was naar een recept om havermoutkoekjes na te maken die ik bij een café had gegeten, vond ik mijn nieuwe favoriete koekjesrecept! We kwamen erachter dat dit recept een koekje produceert met de perfecte consistentie, net zoals onze favoriete Subway koekjes! Wie de Subway koekjes kent, weet dat deze kleine reuzen stevig doch zacht van binnen zijn.

Uiteindelijk zijn deze havermoutkoekjes veel lekkerder dan de koekjes die ik na wou maken. Gedroogd fruit is lekker, maar je kunt uiteraard ook andere ingrediënten gebruiken zoals noten en chocolade. White chocolate and macadamia, anyone? 

Recept havermoutkoekjes met dadels en abrikozen

De voorbereiding

  • 2 eieren (L)
  • 60 g gedroogde dadels
  • 60 g gedroogde abrikozen
  • 2/3 tl vanille extract (~3 g)
  • 150 g boter
  1. Klop de eieren in een kommetje.
  2. Knip of snijd de dadels en abrikozen in kleine stukjes. Niet té klein, want dan proef je ze niet terug. Voeg alles toe aan het kommetje met ei.
  3. Voeg tot slot de vanille extract toe aan het schaaltje en meng alles samen met een vorkje. Laat het mengsel 1 uur intrekken.
  4. Terwijl het mengsel aan het intrekken is, kun je de boter alvast klaarzetten en op kamertemperatuur laten komen. Zo kun je na het wachten op het eimengsel gelijk aan de slag.

Het bloemmengsel

  • 218 g bloem
  • 3/4 tl zout (~6-7 g)
  • 2/3 tl kaneel (~1-2 g)
  • 1 1/3 tl bakpoeder (~5 g)
  1. Pak een kommetje en doe daarin de bloem, zout, kaneel en bakpoeder. Meng dit met een vorkje tot gecombineerd en zet opzij.

Tijd om te mengen

  • 120 g bruine suiker
  • 120 g witte suiker
  • 120 g havermout
  • 1/2 cup fijngehakte noten (optioneel)
  1. Verwarm de oven alvast voor op 175°C (heteluchtoven).
  2. Doe de bruine en witte suiker bij elkaar in een kommetje en meng het door elkaar.
  3. Doe de boter die je op kamertemperatuur hebt laten komen in een grote mengkom. Mix de boter met behulp van een mixer samen met de suiker die je geleidelijk toevoegt. Mix totdat het luchtig is (2-3 min).
  4. Voeg het ei-fruitmengsel toe aan de mengkom en roer dit om met een spatel tot gecombineerd.
  5. Voeg vervolgens het bloemmengsel en de havermout geleidelijk toe. Voeg nu ook de fijngehakte noten toe als je die gebruikt. Spatel het deeg om totdat je geen witte bloemrestjes meer ziet.
  6. Neem een bol lepeltje en schep daarmee balletjes met een doorsnee van 4 cm en druk deze daarna plat op de bakplaat.
  7. Bak 10 min en laat de koekjes na het bakken even afkoelen op de bakplaat voordat je ze overzet naar een ovenrekje op het aanrecht om verder af te laten koelen.

Havermoutkoekjes met dadels en abrikozen

Gebaseerd op het recept van Merrie Wold

Eén reactie

  • PL Somhorst

    Echt lekkere havermoutkoekjes met een chewy bite! We smullen ervan! En zo makkelijk te maken, leuk om dit op een regenachtige zondag te maken met de kinderen, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *