Beslag voor gebakken kaneeldonuts uit de oven
Gebak & koekjes

Gebakken kaneeldonuts uit de oven

Wat deze donuts speciaal maakt is dat ze gebakken zijn. Normaal gesproken worden donuts gefrituurd. Zelf heb ik het niet zo op frituurpannen, maar dan bedoel ik meer het schoonmaken ervan. 

Ik was lange tijd op zoek naar het recept voor een gebakken donut dat qua structuur zou smaken als een donut zoals je die kunt kopen in de winkel. Qua smaak had ik de kaneel donut van de McDonalds in gedachten, maar eigenlijk heb ik die helemaal niet zo vaak gegeten, dus kan ik niet zeggen of het echt daarnaar smaakt, haha. Wat ik wel weet is dat ik eindelijk een recept heb gevonden die aan mijn cravings voldoet!

Voor dit recept heb je wel een donutbakvorm nodig. Zelf gebruik ik er een van Wilton, die je in ieder geval online kunt kopen. Ik had er maar één, maar door dit recept heb ik er nog een gekocht!

Recept gebakken kaneeldonuts

De voorbereiding

  • 80 g ongezouten roomboter
  1. Verwarm de oven voor op 160°C (heteluchtoven).
  2. Smelt de boter alvast in een pannetje op laag vuur. Je smelt in totaal 80 g, waarvan je 2 el gaat gebruiken voor het beslag en de rest voor het dippen met de kaneelsuiker.

Droge ingrediënten voor het beslag

  • 250 g witte bloem
  • 300 g witte suiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl gemalen nootmuskaat
  • 3/4 tl keukenzout
  1. Meng bovenstaande droge ingrediënten samen in een grote mengkom.

Natte ingrediënten voor het beslag

  • 1 ei (L)
  • 295 ml melk
  • 2 el gesmolten ongezouten roomboter (= 28 g)
  • 2 tl vanille extract
  1. Gebruik een garde en klop de natte ingrediënten samen in een maatbeker of kom. (Een maatbeker kun je straks hergebruiken voor het doseren, dus was deze niet meteen af!)
  2. Voeg de natte ingrediënten toe aan de mengkom met droge ingrediënten. Ruil de garde om voor een flexibele spatel en spatel de ingrediënten rustig om totdat het nét gecombineerd is en je geen restjes witte bloem meer ziet. Niet meer omspatelen dan nodig.

Vul de bakvorm en bakken maar

  1. Vet de donutbakvorm in met een bakspray of een likje olie.
  2. Giet het beslag in de maatbeker en gebruik deze om de bakvorm voorzichtig te vullen (eventueel met behulp van een lepel om druppels op te vangen). Veeg gemorste druppels aan het eind weg.
  3. Bak de donuts 15 minuten in het midden van de oven. Terwijl de donuts aan het bakken zijn, kun je alvast de kaneelsuiker maken.
  4. Haal de donuts uit de oven als ze klaar zijn en laat het 5 minuten afkoelen in de bakvorm. Daarna kun je de donuts uit de bakvorm wippen met behulp van een lepeltje. Ik doe dit boven een grote snijplank en leg ze daarna gelijk op een rekje.

Kaneelsuiker ingrediënten

  • 100 g witte suiker
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  1. Meng de ingrediënten voor de kaneelsuiker.
  2. Besmeer met behulp van een kwastje de zachte kant van de donut met wat gesmolten boter en dip het in de kaneelsuiker.

Bewaar de donuts na het afkoelen in een afgesloten doos op kamertemperatuur. Eet smakelijk!

Previous Image
Next Image

info heading

info content

Gebaseerd op het recept van Ina Garten.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *