Filodeeg sigaren met feta peterselie en knoflook
Snacks

Filodeegsigaren met fetakaas

Nog een gelukkig 2015 gewenst allemaal! Nu de hectische feestdagen eindelijk achter de rug zijn en iedereen weer bijgekomen is, is het weer tijd voor een nieuw recept. Ditmaal een lekkere snack: filodeegsigaartjes!

Dit recept komt dus uit een supermarktblaadje. Meestal ben ik vrij sceptisch over recepten uit supermarktblaadjes, omdat ik niet weet wie erachter zit. De eerste keer had ik gewoon tegen beter weten in dingen al aangepast, ahaha, maar het resultaat werd er niet minder om. Het was alleen een beetje lelijk, omdat alle fetakaas uit de sigaartjes waren geëxplodeerd.

Uiteindelijk heb ik dus braafjes het recept gevolgd (altijd doen wanneer je een recept voor de eerste keer maakt) en het resultaat was erg lekker! Mede daardoor wijken de foto’s misschien een beetje af van de werkelijkheid, maar ik zal dat updaten zodra ik het weer maak. 

Recept filodeegsigaren met feta

Het is ook mogelijk om een heel pakje peterselie (15 g) en 4 tenen knoflook te gebruiken (zoals afgebeeld op de foto) wanneer je je toch geen raad weet met de rest van de peterselie.

Ingrediënten

 • 2 tenen knoflook (~6 g ongepeld)
 • 6 g platte peterselie, fijngehakt
 • 200 g Griekse feta
 • 1 pak filodeeg (225 g, 16 plakken)
 • 1 el  olijfolie
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven met bovengril).
 2. Laat het filodeeg in de plastic verpakkingen (nog niet openen dus) ontdooien op het aanrecht.
 3. Pel de teentjes knoflook terwijl de filodeeg aan het ontdooien is en snijd de knoflook vervolgens fijn. Doe dit daarna in een kom.
 4. Snijd de peterselie fijn met een mes of doe het in een drinkglas waarin je het fijn kunt knippen met een schaar (tip!). Voeg dit ook toe aan de kom.
 5. Maal nu flink wat peper boven de kom (heb zeker 20x een draai gegeven aan mijn pepermolen, maar dit kun je doen naar jouw eigen smaak) en meng alles kort met een vork.
 6. Voeg nu de Griekse feta toe aan de kom en prak het fijn met de vork. Meng daarna alles goed tot gecombineerd.
 7. Open nu de eerste plastic verpakking van het filodeeg door het langs de zijden open te knippen, maar laat één lange zijde ongeknipt. Vouw het deeg open en laat het op het plastic van de opengeknipte verpakking liggen. Op de bovenkant van de stapel filodeeg leg je een stukje plastic folie om het uitdrogen van het deeg tegen te gaan, maar als je snel werkt is dit niet nodig. De tweede verpakking dichtlaten totdat je eraan toe bent, zodat het niet uitdroogt.
 8. Haal nu voorzichtig een plakje van het filodeeg los van de stapel. Leg er een streepje met ongeveer 11 gram vulling in, op ongeveer 2 cm vanaf het begin van het plakje aan de onderkant. Rol de onderkant één keer naar boven en vouw de zijkanten naar binnen terwijl je de rest van de rol strak oprolt. Herhaal dit bij elk plakje filodeeg.
 9. Leg de rolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Besmeer elk rolletje met een kwastje olijfolie.
 10. Bak de rolletjes 20 minuten in de oven totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze daarna een beetje afkoelen voordat je ze serveert. Het is ook mogelijk om ze koud te eten.

Eet smakelijk!

Rolletjes filodeegsigaren

Gebaseerd op een recept uit de Dirk, oktober 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *