Ingredienten cranberry havermoutmuffins
Gebak & koekjes

Cranberry havermoutmuffins

Een poos terug vertelde mijn tante me over deze heerlijke havermoutmuffins, waarvan het recept gewoon op de achterkant van een verpakking havermout stond. Echter, haar tip om cranberries toe te voegen aan de muffins maken dit recept echt een blijvertje! Deze muffins zijn dan ook niet te zoet. Heel lekker bij het ontbijt of als tussendoortje!

Ik heb standaard havermout in huis voor mijn favoriete havermoutkoekjes met dadels en abrikozen, maar eigenlijk kun je zóveel maken met havermout. Ik bak er altijd mee en gebruik het nooit voor ontbijtpap, haha. Het grappige van havermout is dat je het nooit terugproeft in je baksels, maar het wel zorgt voor een lekkere textuur en smaak. Vooral koekjes worden er lekker chewy van, maar bij deze havermoutmuffins merk je eigenlijk niet eens dat er havermout in zit!

Recept cranberry havermoutmuffins

Havermout weken

  • 250 ml kokend water
  • 100 g havermout
  1. Doe de havermout in een diepe kom en giet daar het kokend hete water bij. Laat dit 20 minuten staan om te weken.

Het bloemmengsel

Indien je geen zelfrijzend bakmeel in huis hebt, kun je dit vervangen met: 168 g bloem + 7 g bakpoeder.

  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanillesuiker
  • 1 tl keukenzout
  1. Verwarm de oven voor op 190°C (heteluchtoven, bakstand).
  2. Doe het bakmeel, bakpoeder, vanillesuiker en zout bij elkaar in een kom en meng met een garde.

In een grote kom

  • 125 g boter
  • 150 g rietsuiker
  • 2 eieren
  1. Smelt de boter in een pannetje.
  2. Doe de rietsuiker in een grote mengkom en giet daar de gesmolten boter bij. Mix even met een garde tot gecombineerd.
  3. Voeg nu de eieren aan de kom toe en mix met een garde tot een geheel.

Samenvoegen en bakken

  • 85 g gedroogde cranberries
  1. Voeg het bloemmengsel toe aan de grote mengkom met het beslag. Schep het mengsel om met een spatel totdat bijna alle bloem weg is.
  2. Voeg de havermout en cranberries toe. Schep dit om met een spatel totdat het gecombineerd is en je geen restjes witte bloem meer ziet.
  3. Bekleed je muffinbakvorm met muffinpapiertjes. Verdeel het beslag met een ijsboltang.
  4. Bak 20-25 minuten op 190°C. Laat de muffins daarna 5 minuten afkoelen in hun bakvorm voordat je ze eruit haalt en laat ze vervolgens verder afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!

Cranberry havermoutmuffins

Gebaseerd op het recept achterop een verpakking Quaker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *