Ingrediënten chinese kip met tomatensaus
Vlees

Chinese kip met tomatensaus

Chinese kip met tomatensaus is een van mijn meest favoriete gerechten die mijn moeder vroeger voor mij maakte. De geurige tomaten en kip smaakten altijd heerlijk bij witte rijst. Dit is een typisch Cantonese home cooking recept wat je niet in Chinese restaurants zult vinden, maar wat dus wel erg makkelijk thuis na te maken is.

Recept Chinese kip met tomatensaus

Serveer dit gerecht met witte rijst. Geschikt voor minimaal 2 personen.

Groente snijden

  • 5 stuks tomaten (middelgroot)
  • 3 teentjes knoflook
  1. Snijd de tomaten in 6 delen en leg opzij op een bord.
  2. Snijd de knoflook fijn en leg die ook opzij voor later.

Kip marineren

Deze stap is optioneel, maar het maakt je kip wel mals en smaakvol. Aardappelzetmeel is te vervangen met maïszetmeel of desnoods bloem.

  • 250 g kip
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl sherry
  • 1/2 tl kipbouillionpoeder
  • snuf witte peper (~1/8 tl)
  • 1 tl aardappelzetmeel
  • 1 el water
  1. Snijd de kip in kleine stukjes en doe dit in een diepe kom.
  2. Voeg de sojasaus en sherry toe aan de kip en roer dit even door met een vork.
  3. Voeg vervolgens de kippoeder en een flinke snuf witte peper toe aan de kom en roer.
  4. Tot slot voeg je de aardappelzetmeel en water toe aan de kip en roer je dit goed door. Laat dit eventjes staan om in te trekken.

Tijd om te bakken

  • 125 ml water
  • 1 el ketchup
  • 8 tl suiker
  • 1 tl aardappelzetmeel
  • 1 tl sojasaus
  • 1 el water
  1. Verwarm een grote koekenpan op middelmatig vuur met een beetje zonnebloemolie en bak hierin de kip gaar. Leg de stukjes kip vervolgens opzij op een bord.
  2. Voeg weer een beetje zonnebloemolie toe aan de pan. Doe vervolgens de fijngesneden knoflook in de pan en bak het kort totdat het geurig is (ongeveer 30 seconden).
  3. Voeg nu de stukjes tomaat toe aan de knoflook in de pan. Bak dit totdat je ziet dat de velletjes van de tomaten beginnen los te komen bij de randjes.
  4. Voeg nu de 125 ml water toe aan de pan en voeg hieraan onmiddellijk de suiker en ketchup toe. Roer dit door de pan en laat dit koken totdat de tomaten redelijk zacht zijn geworden (maar nog niet hun vorm hebben verloren, dus kook het niet tot prut).
  5. Wanneer de tomaten bijna klaar zijn, neem je een klein kommetje waaraan je de aardappelzetmeel, sojasaus en water toevoegt. Meng dit met een lepeltje los en voeg dit mengsel direct toe aan de tomatensaus. Dit zal de saus indikken, dus roer het goed door de pan.
  6. Voeg nu ook de stukjes kip weer toe aan de saus en zodra je ziet dat de saus goed is ingedikt, is je gerecht klaar om te serveren!

Eet smakelijk!

Chinese kip met tomatensaus

Gebaseerd op het recept van Christine’s Recipes.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *