Soepen

Briesoep met speculaas

Soms zijn er van die gekke voedselcombinaties die je zelf niet zo snel zou bedenken: briesoep met speculaas bijvoorbeeld! Überhaupt dat er zoiets als briesoep bestaat, haha. Deze combinatie heb ik ooit gegeten in een restaurant in het oosten van het land en het beviel me zo goed dat ik het thuis al meerdere keren heb nagemaakt.

Mijn voorkeur gaat uit naar een briesoep gebaseerd op een bouillon en zonder een beker slagroom, want de brie maakt het soepje al machtig genoeg. Indien je geen groentebouillon(blokjes) in huis hebt, kun je dit ook best vervangen met een andere bouillon. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld maggi bouillionblokjes, maar wel 4 i.p.v. 5 blokjes voor 1 liter, omdat mijn speculaas al vrij zout smaakt. Verder gebruik ik qua brie eigenlijk niets bijzonders. Gewoon je favoriete brie pakken uit het schap dus.

Recept briesoep met speculaas

Ingrediënten

 • 1 l koude groentebouillon
 • 250 g brie
 • 50 g boter
 • 50 g bloem
 • 1 el créme fraiche (= 15 g)
 • brokjes speculaas om te garneren
 1. Indien je een bouillonblokje gebruikt voor de bouillon, maak deze dan alvast door het bouillonblokje in een klein laagje heet water op te lossen en vervolgens aan te lengen met koud water totdat je 1 liter hebt. Je bouillon moet koud zijn om klontjes in je soep te voorkomen.
 2. Snijd de korsten af van de brie (lekker als snack tussendoor) en snijd de brie in enkele grove stukken.
 3. Doe de boter in een soeppan. Laat smelten op medium vuur totdat je het bijna niet meer hoort knisperen.
 4. Voeg de bloem toe aan de boter en roer het samen met een garde. Laat dit bakken totdat het ruikt naar versgebakken gebakskorst: zo weet je dat de bloem gaar is. Dit duurt ongeveer een minuutje.
 5. Voeg vervolgens al roerend met een garde de bouillon toe aan je pan en roer het totdat het glad is. Gebruik een lepel om langs de rand van de bodem van je pan te schrapen om te controleren of je alle restjes bloem hebt meegenomen. Laat de soep koken totdat je ziet dat het begint met bubbelen.
 6. Voeg de stukken brie toe aan de soep en roer totdat alles gesmolten is.
 7. Voeg tot slot de créme fraiche toe en roer de soep tot een glad geheel.
 8. Serveer de soep in kommetjes. Breek de speculaas in stukjes en strooi het op de soep als garnering, eventueel met wat peterselie erbij.

Eet smakelijk!

Briesoep

Gebaseerd op het recept van De wereld van snor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *