Gebak & koekjes

Bananenmuffins

Bananenmuffins zijn een heerlijke uitkomst wanneer mijn fruitmand weer eens is gezegend met een tros rijpe bananen. Van rijpe bananen an sich eten word ik niet zo blij, maar van versgebakken bananenmuffins wel! Deze bananenmuffins zijn lekker luchtig en niet zo machtig. Goed als tussendoortje of als ontbijt.

Recept voor bananenmuffins

Natte ingrediënten

  • 125 g roomboter op kamertemperatuur
  • 250 g suiker
  • 2 grote eieren
  • 123 g griekse yoghurt
  • 300 ml rijpe bananen (= 3 gemiddelde bananen)
  • 1 tl vanille extract
  1. Oven voorverwarmen op 160°C (heteluchtoven).
  2. Doe de boter in een beslagkom en klop dit los met een mixer. Voeg de suiker toe en mix het mengsel samen totdat het luchtig is.
  3. Mix de eieren erbij en vervolgens de griekse yoghurt.
  4. Pureer de bananen in een aparte kom met een vork en voeg de vanille extract eraan toe. Doe dit vervolgens bij de rest van het mengsel in je beslagkom en mix tot gecombineerd.

Droge ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  1. Doe in een aparte kom de bloem, baking soda, bakpoeder en zout en roer dit even met een vork.

Samenvoegen

Je kunt zelf kiezen wat je als extra ingrediënt toevoegt: fijngehakte noten, stukjes chocolade, vers fruit of gedroogd fruit etc. Je kunt de hoeveelheid zelf bepalen, maar je mag het ook geheel weglaten.

Zelf gebruik ik altijd een bakje met 150 g gepelde walnoten als extra ingrediënt. De gepelde walnoten breek ik met de hand wanneer ik ze toevoeg aan het beslag, zodat de stukjes niet te fijn zijn: dat zorgt voor een lekkere bite. Ook houd ik enkele walnoten apart als topping.

  • +/- 250 ml extra ingrediënten naar keuze
  1. Voeg de kom met droge ingrediënten geleidelijk toe aan je mengkom met het beslag en voeg tegelijkertijd de extra ingrediënten toe. Gebruik een spatel om de ingrediënten samen te vouwen en stop wanneer je geen restjes bloem meer ziet.
  2. Doe bakpapiertjes in je bakvormen en vul deze met ongeveer 80% beslag. Ik gebruik voor het doseren van het beslag een ijsschep, maar je kunt ook twee lepels gebruiken of het gieten vanuit een maatbeker.
  3. Bak de muffins 22 minuten in de oven. Laat na het bakken even afkoelen in de bakvorm totdat je het aan kunt raken en laat het vervolgens verder afkoelen op een rekje. Je kunt de bananenmuffins luchtdicht bewaren op kamertemperatuur.

Eet smakelijk!

Bananenmuffins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *